Nyheter

Lindome korad till Årets Bilkår 2024

18 januari, 2025

Årets Bilkår är en utmärkelse som uppmärksammar bilkårer som i förhållande till sin storlek har varit mest framgångsrika när det gäller rekrytering, ungdom samt medlemmar med civila och militära avtal.

Bilkåren på plats i Sälen

12 januari, 2025

Idag startar årets rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Det är Sveriges viktigaste forum för diskussioner om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap och har arrangerats varje år sedan 1946 av Folk och Försvar.Rikskonferensen samlar cirka 350 deltagare och 60–70 talare under tre dagar för kunskapsspridning, samtal och debatt. I fokus står världens säkerhet, Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap och årets tema handlar om ledning och styrning för att skapa ett motståndskraftigt samhälle.

Bilkåren fortsätter att växa!

02 januari, 2025

Fler och fler blir medlemmar och engagerar sig i Bilkåren och vid det senaste årsskiftet passerades milstolpen 6000 medlemmar.

Julstängt på kansliet

19 december, 2024

Kansliet tar en välbehövlig paus och kommer att ha en lägre bemanning i mellandagarna så det kan ta lite längre tid att få svar på mail. Efter jul- och nyårsfirande är vi alla fulladdade för att ta oss an ett spännande och nytt år – 2025. Vi är tillbaka igen den 7 januari. God Jul …

Personalförändringar på Bilkårens kansli

11 december, 2024

Under senhösten och runt årsskiftet får Bilkåren två nya ansikten på kansliet. Det är Yvonne Perman och Sigrid Östergren som kliver in i vårt kompetenta och engagerade gäng på Bilkårens kansli.

Dags att betala medlemsavgiften!

23 november, 2024

I dagarna har årets sista nummer av tidningen Bilkåristen landat i alla medlemmars brevlådor. Med den följer avin för medlemsvgiften för 2025.

Bilkårister i beredskap

20 november, 2024

Trafikverket höjer beredskapen inför det snöoväder som väntas den närmaste tiden och kallar in bandvagnsförare för att bemanna bandvagnar ur myndighetens fordonsresurser som placerats i beredskap i Gävle och Tierp.

Moröbackeskolan segrade i årets teckningstävling ”Min skolväg”

05 november, 2024

Årets upplaga av Bilkårens teckningstävling Min skolväg är nu avgjord. Det är fjärde året som Bilkåren bjuder in elever i skolår 3-5 att teckna sin skolväg, som ett sätt att lyfta upp trafiksäkerheten i skolan.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren