Trafik Quiz 2020

2019 vann Uppsala Bilkår Trafik Quizet efter att ha kämpat väl under speltimmen. I år är siktet inställt på att åter ta hem första priset!

Notera platsen! Då Studiefrämjandet var fullbokat denna dag har vi hittat alternativ lokal.

Var?
Upplands Energis lokaler, Ramsjövägen 46, Björklinge (fri parkering)

När?
26 mars 2020, kl 18.30 – ca 20.30 (Tävligen börjar sen kl 19 då frågekuvertet öppnas)

Anmälan
För att anmäla sig  så mailar man till uppsala@bilkaren.se och anger i ämnesraden ”Anmälan Trafik Quiz 2020”. Alternativt så ringer man till 073-7145307. Glöm inte ange ev specialkost, det bjuds på lättare fika under tävlingen! Anmälan behöver vara inlämnad senast dagen innan.

Glöm inte ta med telefon, surfplatta eller dator för att kunna leta fram svaren! Ta även med ”bra-att-ha-telefonnummer”! Alla medel är tillåtna under tävlingen!

Varmt Välkommen!

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren