Fira Eva Johnson!

Lördagen den 21 Oktober ska vi dra ihop ett glatt gäng och åka till Upplands-Väsby där Eva Johnson äntligen ska få avnjuta sin 70-års present. Att få köra pansarvagn! Vi andra är lovade att få åka med om vi törs, och vill förstås. Det kommer även att finnas möjlighet att prova köra segway för 100 kronor. Efter denna trevliga aktivitet rullar vi tillbaka till Uppsala där vi äter mat på ett prisvärt ställe. Sen kommer vi att få nöjet att få se hur Eva och Jan har det i sin lägenhet i Uppsala. Har vi riktig tur kanske vi får en kaffetår där innan vi rullar hemåt igen. Avfärd från Hofors 7.45 sen via Sandviken och Gävle! Vi beräknar att vara hemma i Hofors igen ca 19 på kvällen igen om tidsplanen håller! Anmäl er till Nils Dufva 070-2953450 eller till Anna-Lena Holmstrand 073-7208282.  Det kommer att bli en liten kostnad per person till mat och bensin, men kåren kommer att betala en del beroende på hur många vi blir.  Anmäl er så fort som möjligt så att vi kan planera logistiken!

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren