Bilkårens trafikdag

Bilkårens Trafikquiz har etablerat sig som den aktivitet som engagerar flest medlemmar på samma gång. Under de fem år som det funnits har det blivit fler och fler kårer som deltar och tanken på att hitta någon motsvarande aktivitet under hösten har vuxit fram. Och nu kan vi presentera det!

Bilkårens trafikdag, lördagen den 24/10.

Likt Quizet så är det upplagt som en tävling mellan kårerna, men med den skillnaden att nu håller vi till utomhus (passar ju särskilt bra i Coronatider) och frågorna är utbytta mot mer praktiska uppdrag. Trafikdagen skapar både engagemang bland medlemmar och ger uppmärksamhet åt olika trafiksäkerhetsfrågor.

Varje kår deltar på sin egen hemmaplan (om man vill vara på
flera orter, kan en kår anmäla flera lag) och aktiviteten pågår
mellan 10.00-15.00. Det behöver inte vara samma personer
som deltar hela tiden, utan det går bra att vissa bara deltar i
vissa moment. Tävlingsplatsen bestämmer ni, men det behö-
ver vara utomhus i anslutning till en mack, affär eller lik-
nande, där det finns lite yta och flöde av människor. Precis
som vid quizet är det upplagt som en tävling mellan kårerna.

 

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren