hallare

Vi behöver fler tjejer i totalförsvaret!

I mer än 80 år har Bilkåren rekryterat kvinnor till olika uppdrag i det militära och civila försvaret. De första dryga sextio åren var vi en kvinnlig bilkår, men sedan 2009 är vi en organisation för både män och kvinnor. Men nu behöver vi fler kvinnor som engagerar sig som förare!

Bilkåren utbildar förare på bandvagn, lastbil, buss, terrängbil, minibuss och en del annat. En del av våra förare utbildas för Hemvärnet och en del utbildas för uppdrag i civila myndigheter. Att vara förare i totalförsvaret är både viktigt och roligt – och det passar jättebra för kvinnor i alla åldrar!

I Bilkåren får du en bra utbildning för ditt föraruppdrag i totalförsvaret, men på köpet får du personlig utveckling, upplevelser du inte kunnat drömma om och vänner för livet. Ett engagemang i Bilkåren kommer att förändra ditt liv, och du kommer inte att ångra dig!

Här kan du läsa om Kajsa och Therese som nyss har genomfört sin utbildning till bandvagnsförare i Hemvärnet.

I sommar kommer vi att ha en bandvagnskurs med bara tjejer som ska utbilda sig till förare i Hemvärnet. Rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede berättar varför det är viktigt att det blir fler tjejer i Hemvärnet här.

 

Vi utbildar bandvagnsförare i både det militära och civila försvaret, men det finns också många andra uppdrag. Läs mer om Bilkårens alla olika uppdrag här.

Låter det kul? Det är det! Och samtidigt som det är roligt känns det väldigt meningsfullt att vara med och göra en insats för samhället. En insats som bidrar till ett säkrare Sverige och som gör skillnad på riktigt. Kanske är det idag du tar första steget på en spännande resa genom att bli medlem i Bilkåren.

Om du har frågor och funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss så ska vi berätta mer.

Maila oss på militarutbildning@bilkaren.se för frågor om befattningar i Hemvärnet eller till civilutbildning@bilkaren.se för frågor om våra civila uppdrag.

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren