Ung Prepper

Hej!

Vi är i startgroparna för våra första kurser för Ung Prepper, en verksamhet för medlemmar mellan 15 och 18 år.

För att klara en kris behöver man vara förberedd. Att bli en prepper betyder att man förbereder sig för det oväntade, för att klara

krisen bättre. Här kan du läsa mer om kursen och dess innehåll, där finns även anmälningsblankett bilkaren.se/utbildning/ung-prepper/

 

Kursen har två steg där första steget är på sommarlovet 10-14 augusti och det andra på höstlovet 4-6 november. Båda kurserna genomförs

på Flygstaden i Söderhamn. Deltagarna behöver vara så ”självgående” att de själva kan ta sig till Söderhamn med företrädesvis tåg.

 

Vi behöver nu er hjälp att hitta deltagare till kursen, titta igenom bekantskapskretsen, det kanske finns någon där som skulle kunna vara

intresserad. Kåren kanske har ett rekryteringstillfälle på gång, då passar det här för de som är för unga för att ha att avtal.

 

Sista anmälan till kursen är 24 juni.

 

Har du några frågor går det bra att kontakta Susanne på kansliet, maila susanne.wieselgren@bilkaren.se eller ring 08-579 388 91.

 

Hälsningar

Susanne

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren