Volontär på VM

Skrivet den 04 mars av Bilkåristen

Annika Bäcke
Då var man hemma igen! Efter en veckas volontärtjänst på Skid VM i Falun. I höstas bestämde jag och min man att vi skulle söka som volontärer till Skid VM i Falun, efter att jag kollat med min rektor att jag kunde ha 2 veckors ledighet i samband med sportlovet så skickade vi in ansökningarna. Skid VM behövde ca 1600 volontärer på olika uppdrag men det som lockade oss var naturligtvis att köra på transport. Efter några veckor fick vi svar att vi var antagna, vi fick köra och vi skulle arbeta sista veckan på VM, men för att få arbeta så var vi först tvungna att gå en webbaserad utbildning samt att vi som skulle köra skulle gå en fyra timmars utbildning i halkkörning och eco- drivning. Denna körutbildning genomförde vi på halkbanan i Falun där vi både fick pröva på bromsning och undanmanöver med halkbanans bilar samt hur de bilar vi skulle köra under VM uppförde sig på halt underlag. Bilarna vi fick köra var Audi:s A6:a och Q5:a samt VW:s multivan och det var en rolig och lärorik upplevelse! ( Dvs har du för hög fart när du kommer in i en kurva så bromsa! Bilens elektronik fixar det mesta och man blev kvar på vägen om inte farten var på tok för hög.)

En vecka senare var det dags att börja arbeta. Vi kom till Falun på måndag kväll och uppsökte transportcentralen för att anmäla oss. På mitt schema stod det Arlanda på tisdagen och frågan jag fick när jag kom in var! Kan du köra till Arlanda i morgon? Visste sa ja och då sa Anna vår transportledare va bra då lastar du kanadensiska kvinnliga backhoppare på Grand hotell klockan 0150 i morgon bitti! Visste sa jag och vi skyndade oss till vår husbil för lite middag och sen sova. Mannen fick en lugnare start och var stationerad på Grand första dagen.

Då var körningarna igång och veckan rullade på! jag körde mycket till Arlanda för att hämta och lämna men också lokalt i Falun med omnejd. De roligaste körningarna var när jag körde Caitlin Gregg, 3:a på 10 km, till Arlanda samt när jag fick köra kronprins Haakon från Norge från hopptornet till bromsplan. Men hela upplevelsen var häftig. Jag fick träffa gamla bilkårskompisar som jag inte sett på 20 år och jag hade möjligheten att se VM live när jag inte arbetade.

Vill vi göra det här igen?
Jaaaa, vi funderar redan på vart man mer behöver volontärer. Funderar på Peace and Love i Borlänge till nästa sommar, och jag hoppas naturligtvis att jag träffar på fler bilkårister då!

Annika Bäcke
Åstorp-Klippans Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren