Volontär på VM

Skrivet den 04 mars av Bilkåristen

Annika Bäcke
Då var man hemma igen! Efter en veckas volontärtjänst på Skid VM i Falun. I höstas bestämde jag och min man att vi skulle söka som volontärer till Skid VM i Falun, efter att jag kollat med min rektor att jag kunde ha 2 veckors ledighet i samband med sportlovet så skickade vi in ansökningarna. Skid VM behövde ca 1600 volontärer på olika uppdrag men det som lockade oss var naturligtvis att köra på transport. Efter några veckor fick vi svar att vi var antagna, vi fick köra och vi skulle arbeta sista veckan på VM, men för att få arbeta så var vi först tvungna att gå en webbaserad utbildning samt att vi som skulle köra skulle gå en fyra timmars utbildning i halkkörning och eco- drivning. Denna körutbildning genomförde vi på halkbanan i Falun där vi både fick pröva på bromsning och undanmanöver med halkbanans bilar samt hur de bilar vi skulle köra under VM uppförde sig på halt underlag. Bilarna vi fick köra var Audi:s A6:a och Q5:a samt VW:s multivan och det var en rolig och lärorik upplevelse! ( Dvs har du för hög fart när du kommer in i en kurva så bromsa! Bilens elektronik fixar det mesta och man blev kvar på vägen om inte farten var på tok för hög.)

En vecka senare var det dags att börja arbeta. Vi kom till Falun på måndag kväll och uppsökte transportcentralen för att anmäla oss. På mitt schema stod det Arlanda på tisdagen och frågan jag fick när jag kom in var! Kan du köra till Arlanda i morgon? Visste sa ja och då sa Anna vår transportledare va bra då lastar du kanadensiska kvinnliga backhoppare på Grand hotell klockan 0150 i morgon bitti! Visste sa jag och vi skyndade oss till vår husbil för lite middag och sen sova. Mannen fick en lugnare start och var stationerad på Grand första dagen.

Då var körningarna igång och veckan rullade på! jag körde mycket till Arlanda för att hämta och lämna men också lokalt i Falun med omnejd. De roligaste körningarna var när jag körde Caitlin Gregg, 3:a på 10 km, till Arlanda samt när jag fick köra kronprins Haakon från Norge från hopptornet till bromsplan. Men hela upplevelsen var häftig. Jag fick träffa gamla bilkårskompisar som jag inte sett på 20 år och jag hade möjligheten att se VM live när jag inte arbetade.

Vill vi göra det här igen?
Jaaaa, vi funderar redan på vart man mer behöver volontärer. Funderar på Peace and Love i Borlänge till nästa sommar, och jag hoppas naturligtvis att jag träffar på fler bilkårister då!

Annika Bäcke
Åstorp-Klippans Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren