Vinter i en bandvagn i Boden

Skrivet den 04 mars av Bilkåristen

Drygt en vecka har gått sedan jag kom hem från Gk Bv Vinter i Boden, 2:a omgången som började den 15 feb. Det behöver nästan gå lite tid för att man ska hinna sortera alla intryck. Möten med nya människor, nya miljöer och ny kunskap som man blir exponerad för under relativt kort tid. Och det var med en lite vemodig känsla man åkte hem efter avslutad kurs, mycket beroende på vetskapen av att man förmodligen inte kommer att träffa många av människorna igen som man har lärt känna. Det ligger ju i sakens natur att det är så i.o.m. att vi är placerade på förband över hela landet från Boden i norr till Revingehed i söder.
Hursomhelst, vinterutbildningen var en lärorik fortsättning på barmarksutbildningen med teori och praktik om hur kyla påverkar teknik och människa samt mycket bv-körning i snöig terräng. Nu tyckte nog inte våra norrländska kollegor att det var någon vinter att tala om. Men med is-tjocklek på ca 50 cm och snödjup på upp mot 100 cm på sina ställen så var det mycket mer vinter än vi ”sörlänningar” är vana vid. Och just utbildningsblocket ”Kallt väder” tyckte jag var väldigt givande. Att lära sig hur man ska klä sig, torka persedlar i minusgrader, äta och dricka på rätt sätt, förebygga samt omhänderta kylskador på sig själv och sina kamrater var väldigt bra. Viss information var nyttig repetition av gammal kunskap medans annat var helt nytt.
Kallt väder-blocket avslutades med isvaksbad ute på ”Ångestholmen”, något som alla elever genomförde utan minsta tvekan. Att få uppleva hur kroppen reagerar på ett isdopp, att lära sig hur man får kontroll på sin egen kropp samt hur man tar sig upp ur en isvak i ett skarpt läge var otroligt lärorikt. Vår mentor i Kallt väder var Lt Peter L. som delade med sig av sina teoretiska och praktiska kunskaper på ett väldigt pedagogisk sätt. Hans mångåriga erfarenhet av att utbilda trupp på nordliga breddgrader kom helt till sin rätt i detta ämne.

Sammanfattningsvis kan man säga att vistelsen i Boden var väldigt bra. Bra logement(om än något kalla duschar…), mycket bra mat. Väldigt bra utbildningssalar, vård- och tvätthallar. Och naturligtvis – underbar natur. Dessutom roligt att få uppleva en så stor och levande garnison med både infanteri och pansar. Och inte långt därifrån artilleriregemente och flygflottilj.

Önskar alla mina kurskamrater lycka till i framtiden. Det har varit ett nöje att få kampera ihop med er!

Peter,
Bv-förare, 421. Gullberg/EBG
IMG_0089[1]

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren