Vinter + Bilkåren = SANT!

Skrivet den 09 februari av Bilkåristen

IMG_1184

Bilkårens vinterkurser är nu avslutade för detta år. Totalt har 65 elever genomfört vinterutbildning på antingen lastbil eller bandvagn. Det är stundtals tufft med fordonstjänst vintertid, särskilt som det vissa dagar har varit mer än -30 grader, men de allra flesta är ändå väldigt nöjda med att få denna ´kunskap och erfarenhet.

IMG_1363

Alla kurser inleds med två dagars utbildning ”Kallt väder”. Massor av handfasta tips på hur man ska klara sig i kylan och förebygga kylskador. För bandvagnsförarna ingår det dessutom ett isvaksbad. De flesta bävar för detta innan, men alla känner sig både stolta och nöjda när det väl är avklarat.

IMG_1298

IMG_1300

Efter denna inledande utbildning är det fullt fokus på fordonstjänsten. Halkörning, backkörning, slirskydd, rek och vägval i vintermiljö och naturligtvis kylans inverkan på våra fordon. Ett givet inslag är att lära sig varmhållning med motorvärnare 271 och blåslampa.

IMG_1323

Nöjda och glada har alla tagit sig an uppgifterna och alla är nog överens om att det är nyttiga kunskaper även om inte vintrarna ser likadana ut över hela vårt avlånga land.

IMG_1335

IMG_1361

IMG_1333

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren