Vinter + Bilkåren = SANT!

Skrivet den 09 februari av Bilkåristen

IMG_1184

Bilkårens vinterkurser är nu avslutade för detta år. Totalt har 65 elever genomfört vinterutbildning på antingen lastbil eller bandvagn. Det är stundtals tufft med fordonstjänst vintertid, särskilt som det vissa dagar har varit mer än -30 grader, men de allra flesta är ändå väldigt nöjda med att få denna ´kunskap och erfarenhet.

IMG_1363

Alla kurser inleds med två dagars utbildning ”Kallt väder”. Massor av handfasta tips på hur man ska klara sig i kylan och förebygga kylskador. För bandvagnsförarna ingår det dessutom ett isvaksbad. De flesta bävar för detta innan, men alla känner sig både stolta och nöjda när det väl är avklarat.

IMG_1298

IMG_1300

Efter denna inledande utbildning är det fullt fokus på fordonstjänsten. Halkörning, backkörning, slirskydd, rek och vägval i vintermiljö och naturligtvis kylans inverkan på våra fordon. Ett givet inslag är att lära sig varmhållning med motorvärnare 271 och blåslampa.

IMG_1323

Nöjda och glada har alla tagit sig an uppgifterna och alla är nog överens om att det är nyttiga kunskaper även om inte vintrarna ser likadana ut över hela vårt avlånga land.

IMG_1335

IMG_1361

IMG_1333

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren