Viktiga möten eller bara jippo?

Skrivet den 29 juni av Bilkåristen

IMG_0722
Bilkåren är på plats i Almedalen. Vi är inte själva, tusentals människor fullkomligt invaderar Gotland denna vecka varje år. Här möts beslutsfattare, opinionsbildare, intresseorganisationer, myndigheter, folkrörelser med flera i en enda stor marinad. Och i denna marinad är alltså Bilkåren på plats. Ibland sägs det om Almedalen att det bara är ett kommersiellt jippo medan andra uppskattar den informella stämningen där politiker och beslutsfattare är mer öppna än annars för samtal med företrädare för tex ideella organisationer.
IMG_0719
Vi tycker verkligen att det är en fantastisk möjlighet för Bilkåren att få sammanstråla med viktiga personer i myndigheter och i andra organisationer. Vi är på plats några av dagarna i veckan och hänger förstås rätt mycket runt den Försvarspolitiska Arenan, där det arrangeras seminarier, utfrågningar och mingel med anknytning till försvarspolitiska frågor. Men vi passar också på att mingla och delta i aktiviteter med bäring mot det civila försvaret och krisberedskap och inom den ideella sektorn i allmänhet.

Vi ser det lite som ett kinder-ägg med tre delar. Kunskapshöjning, nätverkande och möjlighet att påverka.
11401552_918801298184303_4398188331716998973_n
Vill du följa med och känna dig uppdaterad i real-tid så är det nu du ska skaffa dig ett twitterkonto. Då kommer du, utan att vara fysiskt plats i Visby, också kunna lyssna, fråga, samtala och mingla med vilka du vill i Almedalen. Och vill du se vad vi i Bilkåren pysslar med under våra dagar här så ska du följa @bilkarist och @malindreifaldt
Vi hörs!
Malin och Eva

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren