Viktiga möten eller bara jippo?

Skrivet den 29 juni av Bilkåristen

IMG_0722
Bilkåren är på plats i Almedalen. Vi är inte själva, tusentals människor fullkomligt invaderar Gotland denna vecka varje år. Här möts beslutsfattare, opinionsbildare, intresseorganisationer, myndigheter, folkrörelser med flera i en enda stor marinad. Och i denna marinad är alltså Bilkåren på plats. Ibland sägs det om Almedalen att det bara är ett kommersiellt jippo medan andra uppskattar den informella stämningen där politiker och beslutsfattare är mer öppna än annars för samtal med företrädare för tex ideella organisationer.
IMG_0719
Vi tycker verkligen att det är en fantastisk möjlighet för Bilkåren att få sammanstråla med viktiga personer i myndigheter och i andra organisationer. Vi är på plats några av dagarna i veckan och hänger förstås rätt mycket runt den Försvarspolitiska Arenan, där det arrangeras seminarier, utfrågningar och mingel med anknytning till försvarspolitiska frågor. Men vi passar också på att mingla och delta i aktiviteter med bäring mot det civila försvaret och krisberedskap och inom den ideella sektorn i allmänhet.

Vi ser det lite som ett kinder-ägg med tre delar. Kunskapshöjning, nätverkande och möjlighet att påverka.
11401552_918801298184303_4398188331716998973_n
Vill du följa med och känna dig uppdaterad i real-tid så är det nu du ska skaffa dig ett twitterkonto. Då kommer du, utan att vara fysiskt plats i Visby, också kunna lyssna, fråga, samtala och mingla med vilka du vill i Almedalen. Och vill du se vad vi i Bilkåren pysslar med under våra dagar här så ska du följa @bilkarist och @malindreifaldt
Vi hörs!
Malin och Eva

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren