Viken fest det blev!

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

Marma tog emot oss med öppna armar när Bilkåren letade plats för sina första sommarträff. Marma som är en plats som betytt så mycket för Bilkåren förr, riktigt klassisk Bilkårsmark kan man säga. Men låt oss ta det från början.

För snart ett år sen hade vi riksstämma i Falun och ett av många beslut där var att vi ska arrangera en sommarträff de år vi inte har riksstämma. Vi vill träffas oftare! Vi vill umgås med gamla och nya vänner, vi vill skratta och ha det trevligt – för vi tror att om man trivs i Bilkåren kommer man fortsätta vara medlem och engagera sig.

Så blev det dags för den första sommarträffen, som vi hoppas är början på en lång tradition. Nästan 130 deltagare blev vi denna gång och ni som inte var med har missat nåt, men förhoppningsvis kommer ni om två år :-).

Många droppade in redan på fredagskvällen (några hade dessutom varit där fredagen och deltagit i utbildning för nyvalda styrelsefunktionärer) och resten kom på lördagsförmiddagen. Det hördes surrande och skratt i varje vrå på lägret när gamla och nya vänner möttes. Vädret var inte snällt mot oss på lördagen, så vi fick flytta in de flesta aktiviteterna inomhus, men det funkade bra.

Upplägget var att man kunde delta i de aktiviteter man ville. Och många ville vara med på alla lekfullheter som planeringsgruppen hittat på. Först blev det femkamp med rätt skruvade grenar. Hysteriskt roligt!

Senare på eftermiddagen bjöds alla in till nostalgicafé där vi officiellt firade att cilla och malinriksförbundet fyller 75 år 2017. Vår ordförande Malin Dreifaldt, dagen till ära uppklädd i vår gamla föreningsdräkt, sa vid inledningen att vi både firar de 75 år som gått, men kanske allra mest vår framtid. Bilkåren är efterfrågad och vi ökar båda våra uppdrag och vårt medlemsantal. Nåt att vara stolta över och att jobba vidare med.

Till caféet hade många tagit med sig fotoalbum från förr, gamla affischer, tidningsartiklar mm. Många hade också följt uppmaningen att komma klädda i gamla profilkläder från förr. De gamla sångböckerna från SKBR-tiden hade dammats av och givetvis bjöds det på jubileumstårta!

IMG_3321Lördagen fortsatte med BBQ-fest som fick flyttas inomhus pga hög luftfuktighet. En given stämningshöjare är ju ostbågar som fanns i rikliga mängder :-).

God mat och hög stämning, mycket tack vare coverbandet Lazy Dazy från Nyköping. Extra kul var det att sångaren i bandet, Anders Karlsson är bilkårist och med i Nyköpingskåren. De bjöd på både allsång, musikquiz och massor av sköna låtar att både sjunga med i och dansa till.

Andra dagen blev det full fart igen. Tipspromenad, trafikbingo, bilorientering och tävlingen ”Bilkårens bästa bilförare” stod på programmet och efter en intensiv förmiddag kunde vi vid den avslutande lunchen dela ut priser till välförtjänta segrare innan Malin Dreifaldt tackade för denna gång och vi lovade varandra att ses om två år.

Det är lätt att vara med i arrangörsgruppen när alla är så glada och positiva! Tack för att ni kom allihop och gjorde vår första sommarträff till en kanonhelg!

Eva

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren