Vi möttes för två år sen

Skrivet den 18 juni av Eva Blomqvist

Mimmis bilkårsresa började för två år sedan och vi träffades då på en träff i Östersund när kåren ordnade en prova-på-kväll för tjejer. Där och då hade hon bestämt sig för att göra en insats och siktet var inställt på att bli bandvagnsförare i Hemvärnet.

Mimmi testar stridsvästen under prova-på-kvällen för två år sedan.

När jag idag hoppade in i en bandvagn när jag var på besök hos GK Bandvagn i Östersund visade det sig att bakom ratten satt just Mimmi och hon påminde mig om den där kvällen för två år sen.

Det är ju häftigt hur en första tanke när man provåker en bandvagn växer sig stark och hur hon två år senare är på väg att avsluta sin bandvagnsutbildning och är på väg in i ett hemvärnsförband. På vägen har Mimmi också passerat en GU-F, och i vinter väntar ytterligare en kul kurs när det är dags att ta sig an vinterutbildningen. En personlig resa med massor av kunskap, upplevelser och nya människor. Och det är också häftigt att våra vägar möts igen, och det kommer de säkert att göra flera gånger under åren som kommer.

Bilkåren är häftigt. Bilkåren som skapar möjlighet för så många människors utvecklingsresor, en plats och organisation där människor växer. Samtidigt är det medlemmarnas driv och engagemang som gör att Bilkåren växer och utvecklas.

Kul att träffa dig igen idag Mimmi, lycka till med din fortsatta resa i Bilkåren och Hemvärnet!

Eva Blomqvist

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren