Vi kan göra det här

Skrivet den 22 oktober av Bilkåristen

Rinkabyfältet är nästan öde. En GU-pluton håller på att lämna området när fyra instruktörselever gör sig hemmastadda på kasern. Varsitt eget åttamannalogement får vi, en klok smittskyddsåtgärd, nödvändigt för att vi skall kunna genomföra kursen.

Vi börjar mjukt, krokar på där IK-G:n slutade. De första dagarna handlar om att bo in sig och hitta formen för sin första övning med de tre kamraterna som elever och varsin bandvagn som undervisningsplats. Sedan ökar tempot, och kraven. Efter en vecka med stödhjul marschar vi ner oss själva och våra vagnar till Ravlunda och våra första Riktiga Elever™.

Här skärps kraven ytterligare, och fyra blir två när halva gruppen beslutar sig för att avbryt kursen för att komma tillbaka en annan gång. Att tappa kamraterna gör givetvis vissa avtryck på stämningen, men vi hämtar oss och tuggar på med våra övningar för eleverna på Grundkurs Bandvagn. För att rensa huvudet en smula tar vi en åktur i omgivningen, ser lite nya vyer som hjälper oss att hitta fokus till de sista dagarna.

När vi promenerar på stranden vid Haväng hittar vi ett torn av staplade stenar. Det är överraskande stadigt. I botten ligger de största, plattaste stenarna. Från den grunden kan vi bygga på med mer och mer, precis som när vi utbildar.

Traditioner och nya idéer möts här, på kursen ser vi laddstationen ovanpå bandvagnarnas värmepaket för första gången. Det ser lite ovant ut, men det hör hemma där, bandvagnen skall hänga med oss i många år än. Liknelsen med Vitemöllas månghundraåriga byggnader ligger nära till hands, putsade korsvirkeshus med laddstation för elbil utanför. Framtidssäkrat. Livskraftigt.

På mållinjen står vi och kastar en blick över axeln. Brösarps Backar faller oss i tanken – alla de där kullarna vi klättrade över för att ta oss till den högsta punkten känns plötsligt bara som fartgupp. Utsikten är vidunderlig. Vi kan göra det här.

Martina Jansson och Mikael Nilsson, elever på IKT Fordon BV

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren