Vi har nytta och glädje av varandra!

Skrivet den 19 juli av Bilkåristen

För några veckor sedan fick jag ett mail från en SFI-lärare. Hon undrade om inte Bilkåren kunde besöka hennes klass. De försöker ha så mycket kontakt med olika myndigheter, organisationer och föreningar som de kan. Självklart tackade jag ja till att besöka klassen. Önskemålet var att jag skulle berätta om Försvarsmakten och Bilkåren. Och efter att ha justerat mitt infobildspel om Bilkåren och gjort ett helt nytt bildspel om Försvarsmakten kände jag mig redo.
sfi gruppIgår besökte jag äntligen SFI-klassen i en stadsdel i Västerås. Området sägs vara ett av de hårdast belastade områdena i staden. Bilbränder och förstörelse är vanligt. I lokalpressen läser jag ofta om hur besvärligt läget är. Ungefär 40 elever var på plats trots att det är mitt i sommaren och solen gassade utanför fönstret. Efter en lite avvaktande start började leendena komma och några trevande frågor dök upp. Intresset visade sig vara väldigt stort. Och när jag efter tre timmars information frågade om några ville prova min stridsutrustning och om jag fick ta kort på dem blev det full rörelse. Många selfies blev det….sfi prova utrustning
Flera gånger medan jag pratade slog det mig vilka konstiga ord vi använder. Försök att förklara ord som myndighet, bandvagn och värdegrund för personer som bara varit i Sverige några månader. Det är en riktig utmaning och jag ska verkligen jobba vidare på att inte prata så invecklat. Det går ju att prata så mycket enklare. Men framförallt är ju bilder och filmer fantastiska verktyg. Jag visade filmen med ÖB om övning Aurora och flera filmer från Bilkårens youtube-kanal med bandvagnar.
Tänk om några av de personer jag träffade igår väljer att gå med i Bilkåren eller någon av de andra frivilliga försvarsorganisationerna (ännu ett invecklat ord)! Tänk vilka utbyten vi skulle kunna ha av varandra! Mitt tips är att ni Bilkårister runt om i landet tar kontakt med lärare på SFI och får komma på besök. Bilkåren behöver erfarenheterna och kunskaperna som personer från andra länder har. Och våra nya svenskar behöver stöd med språk och att se hur samhället fungerar här. Vi har nytta och glädje av varandra! Vilken toppendag det var igår! Tack till alla eleverna och lärarna!

Malin Dreifaldt

sfi blogg

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren