Vem var Irma? Och var byggdes den första cirkulationsplatsen egentligen?

Skrivet den 05 april av Bilkåristen

quiz 3

Frågorna var många när vi för några dagar sedan körde Bilkårens första Trafikquiz. Idéerna om svaren visade sig också vara många.

På 33 platser runtom i landet samlades totalt trehundra bilkårister och andra för att under exakt en timma lösa 60 frågor och klurigheter om trafik och fordon, och några lite mer långsökta ämnen med koppling till trafik.

Kårerna hade utsett sina tävlingsledare som exakt kl 19 sprättade kuverten med tävlingsuppgifterna och exakt en timme senare samlade in de rätta svaren. Då hade det svurits en del över frågemakarna, men mest skrattats och jobbats på med hjälp av google, wikipedia, telefoner och goda vänner. Många livlinor behövdes det denna kväll.

De flesta klurade ut vilket ämne som gör de rosa bilarna i Ahlgrens-påsarna just rosa och vad TV-serien där Roger Moore körde en svensk bil med kult-status i hette, men klurigare var det att räkna ut vad klockan var när fru Johansson och fru Andersson möttes med plommonpåsen eller vilket år som Irma Ulrich valdes in i NTFs styrelse. Och vilka mindes vägmärket ”Kines med sorgband”?

Trevligt och varierat var omdömet från de deltagande lagen när tävlingsledarna under kvällen ringde in sina svar. Det här vill vi göra nästa år igen.

Vilka vann då? Det slutgiltiga resultatet är inte klart, men preliminärt så har vi tre kårer som skrapat ihop 56 poäng. Rätt imponerande!

Om några dagar avslöjas de rätta svaren och vilken kår som slutligen kommer att stå som segrare i det första (men kanske inte sista) Trafikquizet. Håll ut!

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren