Vem var Irma? Och var byggdes den första cirkulationsplatsen egentligen?

Skrivet den 05 april av Bilkåristen

quiz 3

Frågorna var många när vi för några dagar sedan körde Bilkårens första Trafikquiz. Idéerna om svaren visade sig också vara många.

På 33 platser runtom i landet samlades totalt trehundra bilkårister och andra för att under exakt en timma lösa 60 frågor och klurigheter om trafik och fordon, och några lite mer långsökta ämnen med koppling till trafik.

Kårerna hade utsett sina tävlingsledare som exakt kl 19 sprättade kuverten med tävlingsuppgifterna och exakt en timme senare samlade in de rätta svaren. Då hade det svurits en del över frågemakarna, men mest skrattats och jobbats på med hjälp av google, wikipedia, telefoner och goda vänner. Många livlinor behövdes det denna kväll.

De flesta klurade ut vilket ämne som gör de rosa bilarna i Ahlgrens-påsarna just rosa och vad TV-serien där Roger Moore körde en svensk bil med kult-status i hette, men klurigare var det att räkna ut vad klockan var när fru Johansson och fru Andersson möttes med plommonpåsen eller vilket år som Irma Ulrich valdes in i NTFs styrelse. Och vilka mindes vägmärket ”Kines med sorgband”?

Trevligt och varierat var omdömet från de deltagande lagen när tävlingsledarna under kvällen ringde in sina svar. Det här vill vi göra nästa år igen.

Vilka vann då? Det slutgiltiga resultatet är inte klart, men preliminärt så har vi tre kårer som skrapat ihop 56 poäng. Rätt imponerande!

Om några dagar avslöjas de rätta svaren och vilken kår som slutligen kommer att stå som segrare i det första (men kanske inte sista) Trafikquizet. Håll ut!

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren