Vårruset-turnén har kickat igång!

Skrivet den 03 maj av Bilkåristen

I ett vårlikt och soligt Malmö kickade årets Vårruset-turné igång i Malmö denna vecka. I Pildammsparken samlades tusentals tjejer i alla åldrar för att motionera och umgås på årets Vårrus. På plats vid start/målområdet fanns Bilkåren med tält och engagerade medlemmar som berättade om krisberedskap och hur man kan engagera sig för ett säkrare Sverige genom ett vara med i Bilkåren.

Det blev många intressanta samtal med kvinnor (och en och annan kille) i olika åldrar, och förhoppningsvis är det några som också tar steget att bli medlemmar. Men även om de inte blir det så är det stor nytta med att Bilkåren är ute och informerar. Det är ett viktigt bidrag till förståelsen för totalförsvaret och därmed försvarsviljan.

Nu går turnén vidare genom Sverige och innan den avslutas i Östersund i mitten av juni har den besökt 20 orter och Bilkåren är på plats vid alla loppen. Ska du springa, eller bara vara publik, så titta gärna förbi och morsa på oss i tältet när vi kommer till din ort.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren