Varför har jag inte börjat med detta tidigare?

Skrivet den 09 december av Bilkåristen

Gänget som deltog i årets sista introduktionskurs Storskalig utrymning.

Har just klarat av intro kurs  för att  bli logistiker för Bilkårens uppdrag för Polismyndigheten, Känns  jättebra och  väldigt  intressant  att kunna  hjälpa samhället om det skulle behövas. Sedan  har jag aldrig  upplevt  ett sådant stöd  för  instruktörerna  som  på denna kurs. De personliga  samtalen  och svar på alla typer av frågor, gör att jag blev superintresserad att lära mig  och kunna hjälpa  till i så stor utsträckning som möjligt. 

 All information har  hjälpt mig  att bli en bättre människa och kunna bistå dem på bästa  möjliga  sätt Varför har jag inte börjat med detta tidigare? Svaret  har jag ej funnit. 

Nu skulle jag vilja komma i kontakt med andra inom logistik för att utvecklas  mer.

Varma hälsningar från  Johan Fjellström, Piteå Bilkår

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren