Varför blir man bandvagnsförare?

Skrivet den 31 juli av Bilkåristen

Bilkårsbloggen har mött en av våra medlemmar, Jenny Berglund i Stockholmskåren, som gjort insatser under branden i Ljusdal och passat på att ställa några frågor.

Vilka uppgifter har du haft?

Jag har hjälpt till som bandvagnsförare och har varit i Ljusdal i två omgångar, först ett dygn förra veckan och sedan fyra hela dagar och ett nattpass denna vecka. Om det behövs kommer jag nog åka upp en sväng till kommande vecka.

Vad göra man som bandvagnsförare?

Räddningsledaren på plats ger uppdrag till oss förare. Det kan vara bevakningsuppdrag där man åker runt och släcker små bränder. Vi har då med oss tankar på flaket som vi fyller på kontinuerligt. Det som är bra för oss med bandvagn är att vi kommer ut i skogen och kan komma närmare, utan att behöva dra så mycket slang. Vi har också extra utrustning med oss som vi kan lämna till räddningspersonal som behöver, tex slang och munstycken.

Är det jobbigt?

Det kan vara tungt, men man känner inte av det för man vill hjälpa till och att det ska bli bra.

Vad tänkte du när du fick frågan om att åka?

Självklart åker jag så fort jag bara kan! Min första sväng hade jag semester, så då var det enkelt, men nästa gång fick jag ta ledigt från jobbet. Har en arbetsgivare som är positiv och säger att jag ska sticka dit för att jag behövs. Det är skönt med en sån arbetsgivare.

Har du varit med på andra insatser?

Ja, jag var med i branden utanför Sala i juni och även en gång i vintras när det var snöoväder i Stockholm. Trafikverket körde ner bandvagnar från Borlänge och sen stod de på brandstationen i beredskap och vi var på plats där. Vi hade inte några skarpa körningar så vi använde tiden till att hjälpa räddningspersonalen att lära sig lite om sin egen bandvagn. 

Hur kom du på att du ville köra bandvagn?

Jag gillar att kunna bidra och så verkade det ju kul med bandvagn och då verkade det här uppdraget vara en bra kombination att få göra en insats. Och nu har jag utbildat mig till bandvagnsförare och har avtal att ingå i Bilkårens pool för Trafikverket. Det är väldigt kul att komma ut på insats, det är en härlig gemenskap.

 

Var det rätt att engagera sig i Bilkåren?
Absolut! Det har gett mig otroligt mycket: massa kunskap, nya vänner och dessutom får jag mitt behov att hjälpa till tillfredsställt.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren