Vad var det för jäkla djur?

Skrivet den 28 mars av Bilkåristen

Ikväll har Bilkårens rikstäckande trafikquiz avgjorts. En av årets definitiva höjdpunkter! Självklart var vi i Hofors-Torsåkers Bilkår med och slogs om vinnartiteln. Vi var ett riktigt taggat startfält. Flitens lampa lyste och adrenalinet pumpade ända in i mål! Vi var riktigt nöjda och kände rejäl vinstvittring i år… ända tills vi hade ringt in svaren! Ha, ha.

Dom som klurat ut frågorna ska ha en riktig eloge! Herregud vad ni hade lyckats bra, ni borde älska oss som verkar ha gått på varenda fint! Vilken rolig, salig blandning av frågor! Men vi i Hofors-Torsåkers Bilkår är då bra på en sak, det är då ett som är säkert, nämligen att gotta oss och att ha trevligt också för den delen!

Tusen tack till alla som var med ikväll. Tack till kluringarna i centralstyrelsen och ett (preliminärt) stort grattis till Uppsala Bilkår! Ett stort grattis även till våra underbara kompanjoner och grannar Gävle Bilkår som ligger på en andra plats! Vi i vår kår känner oss delaktiga i Gävles resultat då dom verkligen vässade geniknölarna i sitt enda mål med kvällen.. att slå oss! Grattis från mitt hjärta..ni lyckades! Men kom ihåg kära vänner.. resultatet är preliminärt. It aint over till its over !

Tusen tack alla inblandade. Somnar med en mätt mage och ett lyckligt leende på läpparna! (det kommer dock att dröja då jag bara ser noter och hör vissa toner i mitt huvud.. vad var det för jäkla djur? Ge mig frid!

Anna-Lena Holmstrand, kårchef i Hofors-Torsåkers Bilkår

Hela gänget som tävlade i Hofors-Torsåker.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren