Utvecklande, spännande, oljigt….

Skrivet den 14 september av Bilkåristen

Utvecklande, spännande, oljigt, utmanande, roligt och kamratskap!

Många ord dyker upp när jag försöker beskriva min upplevelse av lastbilskursen. Det blev flera ”aha-upplevelser” under teknikgenomgångarna.

Inte helt fel att förstå varför och hur alla viktiga delar i sitt fordon fungerar. Nu är det mycket lättare att lista ut vad som är fel när något inte fungerar.

Att köra lastbil är en mycket härlig känsla och inte lika stort och otympligt som jag föreställde mig. Det är mer en vanesak, så nu när jag kör personbil känns det som jag sitter på asfalten 😉

Det var bra stämning under kursens gång. Till och med vården genomfördes under skämtsamma former tack vare goda kurskamrater.

Men nu är dessa utvecklande veckor över, men troligtvis möts vårt kamratgäng åter igen på kursens vinterdel i Boden.

carolina

Carolina Hampusson, Umeå

GK Tung Lastbil i Kungsängen

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren