Utbildningsdag för Bilkårens funktionärer

Skrivet den 02 augusti av Bilkåristen

Idag är nästan 40 funktionärer i Bilkåren samlade för en utbildningsdag på Marma. Kårstyrelsefunktionärerna är indelade i fyra grupper med olika teman; civil utbildning, militär utbildning, trafik samt info & rekrytering. Alla blir gnuggade i både nytt och gammalt inom områdena av olika personer i centralstyrelsen och på kansliet. Det är mycket att hålla reda på i en kårstyrelse och det är bra att få räta ut frågetecken och diskutera med andra hur man löst saker.

Snacket fortsätter på raster och runt mat- och fikabordet och det märks inte att många träffas för första gången. Bilkåren bärs verkligen av alla duktiga och engagerade funktionärer!

Utbildningsdagen genomförs i anslutning till Bilkårens sommarträff som startar i morgon och de flesta av deltagarna på utbildningsdagen stannar kvar och deltar i sommarträffen också. Marma visar sig från sin bästa sida; vackert sommarväder, mysig miljö och trevliga människor.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren