”Uppfräschning” av instruktörer

Skrivet den 25 maj av Bilkåristen

Maarit bv
En helg med bandvagnar och trevliga kollegor, så är det när instruktörer träffas för att gå igenom nyheter och hålla uppe sin egen kompetens. Den här helgen handlar det förutom om kompetenshöjning också om att förnya våra egna förarbevis. Vi som träffas en helg i Villingsberg är civila bandvagnsinstruktörer från Bilkåren och FAK.

Igår har vi ökat vår kunskap om olika dieselvagnar och orienterat på väg med vissa avstickare ut i terrängen. Det är ju där man vill vara :-). När man jobbar som instruktör får man ju oftast inte köra så mycket själv, så såna här helger är inte bara nyttiga, de är jäkligt roliga också. För alla vet ju att det är kul att köra bandvagn!

Idag väntar stundens allvar, det som vi ju oftast utsätter andra för – proven. Precis som alla andra så prövas vi vid förnyelse av förarbevis, både på teori och körning. Håll tummarna för oss!

Maarit och Lotta, civila bv-instruktörer i Bilkåren

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren