Uppdraget avslutat på AÖ15

Skrivet den 02 september av Bilkåristen

Måndag. På genomgången som vi hade kvällen innan fick vi reda på att vi hade varsin tidig körning. Så direkt efter frukosten så var det bara till att köra fram lyxåket och börja lasta. Jag fick den sköna körningen ända till Kvarn och tillbaka. Jag lämnade Såtenäs runt 8-tiden och var framme i Kvarn vid lunchtid. Snabbt tillbaka till Såtenäs för nästa körning ner till Skövde. Nu äntligen har alla skademarkörer kommit tillbaka till sina respektive förband och vårat uppdrag är därmed slut. Så var även dagen, så det var bara till att köra tillbaka till luckan för kvällens ritualer.

Tisdag. Dagen då vi skulle avveckla vår verksamhet och återgå till det civila samhället. Vi började med att tömma och städa kasernen och köra tillbaka det vi hade lånat på serviceförrådet. Sen när allt var godkänt och klart begav vi oss hem igen mot Göteborgs Garnison. Väl där så lämnade vi tillbaka all lånad material och vårdade sen våra sprintar. Då konstaterade jag att min rullat 2627 km sen jag hämtade ut den förra måndagen (24/8). Det har varit en mycket givande övning. Vi har fått många nya vänner och övningsledningen var mycket nöjd med vår insats. Vi var mer än välkomna tillbaka nästa år. Ännu en gång så har Bilkåren levererat kvalitet till fältet. Tack för mig, vi hörs snart igen.

Rex Kongo, Alingsås Bilkår

11231911_1471431759834150_706178561248449824_n

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren