Uppdraget avslutat på AÖ15

Skrivet den 02 september av Bilkåristen

Måndag. På genomgången som vi hade kvällen innan fick vi reda på att vi hade varsin tidig körning. Så direkt efter frukosten så var det bara till att köra fram lyxåket och börja lasta. Jag fick den sköna körningen ända till Kvarn och tillbaka. Jag lämnade Såtenäs runt 8-tiden och var framme i Kvarn vid lunchtid. Snabbt tillbaka till Såtenäs för nästa körning ner till Skövde. Nu äntligen har alla skademarkörer kommit tillbaka till sina respektive förband och vårat uppdrag är därmed slut. Så var även dagen, så det var bara till att köra tillbaka till luckan för kvällens ritualer.

Tisdag. Dagen då vi skulle avveckla vår verksamhet och återgå till det civila samhället. Vi började med att tömma och städa kasernen och köra tillbaka det vi hade lånat på serviceförrådet. Sen när allt var godkänt och klart begav vi oss hem igen mot Göteborgs Garnison. Väl där så lämnade vi tillbaka all lånad material och vårdade sen våra sprintar. Då konstaterade jag att min rullat 2627 km sen jag hämtade ut den förra måndagen (24/8). Det har varit en mycket givande övning. Vi har fått många nya vänner och övningsledningen var mycket nöjd med vår insats. Vi var mer än välkomna tillbaka nästa år. Ännu en gång så har Bilkåren levererat kvalitet till fältet. Tack för mig, vi hörs snart igen.

Rex Kongo, Alingsås Bilkår

11231911_1471431759834150_706178561248449824_n

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren