Uniform-på-jobbet-dagen

Skrivet den 19 april av Eva Blomqvist

Varje år genomförs uniform-på-jobbet-dagen som är ett sätt att uppmärksamma engagemang i Hemvärnet. Hemvärnssoldater uppmanas bära sin militära uniform eller på annat sätt tydliggöra sitt engagemang i hemvärnet på sitt civila jobb. Det blir samtidigt ett stöd från hundratals arbetsgivare som tillåter det att visa sitt stöd för en medarbetare som också är engagerad i Hemvärnet.

I Bilkåren har vi ungefär tusen medlemmar som är aktiva i befattningar i Hemvärnet och därmed bidrar till ett säkrare Sverige. Bilkåren är stolta över att bidra med kompetenta och engagerade människor som ställer upp för vårt land, ytterst ett försvar av vårt öppna och fria samhälle.

En av alla dessa hemvärnsbilårister är Lena Larsson i Skene som jobbar som inköpare civilt, men som också kör terrängbil i Hemvänet.

Vi säger tack till alla er som satsat er tid för att utbilda er och nu bidrar med er kompetens i Hemvärnet!

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren