Ungdomsrådet samlat

Skrivet den 11 maj av Bilkåristen

bild
I helgen hade vi i ungdomsrådet möte på Scandic i Västerås. Det är extra kul att träffa alla igen eftersom de flesta är gamla kurskamrater från när jag började som Bilkårist, som sedan startade ungdomsrådet tillsammans. Vi går igenom vad som har hänt sedan sist vi träffades, vilka rekryteringsaktiviteter vi genomfört och hur det har gått. Det är roligt att höra hur duktiga alla är och alla olika berättelser. När jag får höra andras rekryteringsberättelse blir jag extra taggad till att själv rekrytera ännu mer. Vi går igenom kommande rekryteringsaktiviteter, vem som ska åka på vad och vilka mässor/rekryteringsaktiviteter vi ska satsa på.

Vi diskuterar om det är någon som har fått någon fråga till oss ungdomar eller om vi hört att det är någon kår som behöver extra stöd med ungdomsverksamheten. Vi finns till för att hjälpa er, vår vision är att alla kårer ska ha aktiva ungdomar. Just nu innan sommaren är det viktigt att vi rekryterar ungdomar till sommarens kurser, nu är det hög tid att anmäla sig. Det är extra kul att se att terränghjulingskursen ska gå i sommar och att det blir en förläggningshelg i vår och en i höst. Som ungdom är sommarkurserna årets höjdpunkt så det rekommenderar jag verkligen alla ungdomar.

När jag är iväg med Bilkåren får jag massor av energi och det tror jag beror på alla härliga Bilkårister. I höst ser vi i ungdomsrådet fram emot riksstämman, det ska bli superkul och vi hoppas på att träffa flera kårer som vill ha hjälp med rekryteringen av ungdomar.

Om du känner att din kår behöver extra stöd med ungdomsverksamheten, tveka inte att kontakta någon av oss i ungdomsrådet.
Till alla Bilkårsungdomar och ungdomsansvariga, kom ihåg att gå med i vår Facebookgrupp BilkårsUngdom.

Ha det bra, kram
Stina Dufva
Hofors-Torsåkers Bilkår och Ungdomsrådet

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren