Ungdomsrådet samlat

Skrivet den 11 maj av Bilkåristen

bild
I helgen hade vi i ungdomsrådet möte på Scandic i Västerås. Det är extra kul att träffa alla igen eftersom de flesta är gamla kurskamrater från när jag började som Bilkårist, som sedan startade ungdomsrådet tillsammans. Vi går igenom vad som har hänt sedan sist vi träffades, vilka rekryteringsaktiviteter vi genomfört och hur det har gått. Det är roligt att höra hur duktiga alla är och alla olika berättelser. När jag får höra andras rekryteringsberättelse blir jag extra taggad till att själv rekrytera ännu mer. Vi går igenom kommande rekryteringsaktiviteter, vem som ska åka på vad och vilka mässor/rekryteringsaktiviteter vi ska satsa på.

Vi diskuterar om det är någon som har fått någon fråga till oss ungdomar eller om vi hört att det är någon kår som behöver extra stöd med ungdomsverksamheten. Vi finns till för att hjälpa er, vår vision är att alla kårer ska ha aktiva ungdomar. Just nu innan sommaren är det viktigt att vi rekryterar ungdomar till sommarens kurser, nu är det hög tid att anmäla sig. Det är extra kul att se att terränghjulingskursen ska gå i sommar och att det blir en förläggningshelg i vår och en i höst. Som ungdom är sommarkurserna årets höjdpunkt så det rekommenderar jag verkligen alla ungdomar.

När jag är iväg med Bilkåren får jag massor av energi och det tror jag beror på alla härliga Bilkårister. I höst ser vi i ungdomsrådet fram emot riksstämman, det ska bli superkul och vi hoppas på att träffa flera kårer som vill ha hjälp med rekryteringen av ungdomar.

Om du känner att din kår behöver extra stöd med ungdomsverksamheten, tveka inte att kontakta någon av oss i ungdomsrådet.
Till alla Bilkårsungdomar och ungdomsansvariga, kom ihåg att gå med i vår Facebookgrupp BilkårsUngdom.

Ha det bra, kram
Stina Dufva
Hofors-Torsåkers Bilkår och Ungdomsrådet

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren