Ungdomsrådet konfererade

Skrivet den 19 maj av Bilkåristen

ungdomskonferens
Den 9-10 maj samlades en del av ungdomsrådet för ha en konferens i Jönköping. Dom närvarande var Amir, Kim, Stina samt Mattias och Rebecka.
Vi fick ta del av ett fantastiskt hotell med god mat, god service och härligt konferensrum.

Vårt uppdrag för helgen var att förnya verksamhetsplanen, ta fram nya aktiva ungdomsbilkårister som vill vara en del av ungdomsrådet, men även få en större geografisk spridning av medlemmarna i rådet.

Vi fick chansen att prata med nya intressanta ungdomar från Bilkåren i olika städer som kan bli nya unga och motiverade representanter i rådet.

Det händer ju mycket roligt på ungdomssidan i Bilkåren centralt framöver, men grunden är ju att vi har lokal verksamhet som är mer kontinuerlig. Det viktigaste denna sommar är utan tvekan ungdomsledarutbildningen. Sök den! Eller tipsa andra om den!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren