Ungdomskurs med extra allt!

Skrivet den 21 juli av Bilkåristen

extra allt
Hur spenderar man bäst en stekhet julivecka som Bilkårist? Ett väldigt bra alternativ är att åka till Skövde på ungdomskurs med ungdomar från Bilkåren och FMCK.

Under söndagen ryckte åta ungdomar från runt om i landet in på ungdomskurs i Skövde. Senare under veckan kommer även ett antal blivande ungdomsledare att finnas på plats.

Första dagen blev lång och intensiv. Vi började med allt praktiskt runt kursen samt genomgång av Försvarsmaktens värdegrund och säkerheten under kursen. Dagen avslutades med provning av personlig materiel samt sjukvård.

Eftersom matsalen inte är öppen under helgerna på sommaren krävs en del kreativitet från kursledningen när det gäller maten. Därför blev det hamburgare som första kvällsmål. Personalen hade en del bekymmer att få ihop vår beställning men lyckades efter många skratt få till det så att alla blev mätta och belåtna. Efter åtta timmars välbehövlig vila är nu alla laddade inför teoripass och första körningen med TERRÄNGHJULING!

Veckan i Skövde kommer att innehålla allt från stadsorientering till fots till körning med terränghjuling i diverse lerhål ute i terrängen.

Följ oss gärna på Facebook – Bilkåren – Sveriges Bilkårers Riksförbund. Vi kommer att göra dagliga inlägg om vad som händer under kursens gång.

Malin Dreifaldt
Ungdomsansvarig och vice ordförande i Centralstyrelsen

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren