Ungdomar på snöskoterutbildning i Arvidsjaur

Skrivet den 10 april av Bilkåristen

20150410_114213

Nu börjar utbildningen lida mot sitt slut och jag kan lova er att ungdomarna har hittat muskler som de inte visste att de hade i kroppen. Jag tror att samtliga håller med om att det inte har varit någon påsklovssemester som de varit på. Många insåg ganska snart att det kanske hade behövts lite bättre kondition för att hantera det här tunga fordonet i djup snö.

Utöver att de har fått lära sig att köra snöskotern med kälke, haft både teknik och teori så har det varit en hel del annat som de har fått lära sig för att överlevna i vintermiljö. Av personalen från Vinterenheten så fick de information om vilken utrustning man behöver och hur man hanterar den. Likaså vikten av att hålla reda på den materielen man har och det fick en av ungdomarna bittert erfara när spaden stod kvar bort i skogen efter en fastkörning.

Att hjälpas åt, samarbeta och hålla koll så att alla var med lärde de sig snabbt för det var sällan man själv orkade komma loss om man lyckats köra fast i snön. Lika varierande terräng som ungdomarna har fått köra i lika varierande väder har vi haft. Aptiten har det inte varit något fel på, allt de har fått har gått ner, de är ju konstant hungriga och äter som hästar, allt ifrån hamburgare, grönpåse till att fixa ved och laga mat i muurikka själva.

murikka

Med en kort sammanfattning så här långt så kan man bara säga att de har varit otroligt duktiga och kämpat hela veckan, men så har det också blivit många byten av svettblöta tröjor.

Ingela

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren