UGL – en vecka fylld med självkännedom

Skrivet den 22 oktober av Bilkåristen

krm_falta09-001

Söndagen den 9 oktober satte undertecknad sej på tåget mot HvSS, Vällinge.

Tågresan gick bra, många tankar på vägen upp for genom skallen. Vad skulle denna vecka föra med sig? Väl framme på Södertälje Syd, väntade en taxi på mig. ”Hittar du dit?” frågade chauffören.

-Njä, sa jag. detta är min första resa upp till Hemvärnets Stridsskola.

Efter många om och men kom jag ialla fall fram. Jag fick mitt rum och sen var det bara att vänta tills morgondagen infann sej. Måndagen började med samling med alla deltagare i UGLkursen, därefter delades vi upp i två grupper. Det var viktigt att vi INTE kände varandra sen innan. Veckan som följde går tyvärr inte att beskriva då kursen/utbildningen är upplevelsebaserad och högst individuell. Dock kan jag avslöja att det handlar om gruppdynamik samt självkännedom.

När fredagen kom, kände jag mej som Anna 2.0, med nya insikter om mej själv samt med redskap att utveckla min grupp att bli ännu bättre. Vad kan jag då berätta? Jo, omgivningen är helt fantastisk. HvSS ligger vid Mälaren med lövskog tätt intill. Det är tyst, rogivande och avkopplande. Det finns en matsal där det serveras riktigt god mat, ett välutrustat gym, ett museum värt att besöka, en stor och naturskön bastu med möjlighet att ta ett dopp i Mälaren. Dessutom finns en riktigt trevlig Mäss där man kan samlas och vädra dagens tankar.

Jag rekommenderar verkligen att man söker sig en kurs på HvSS, om inte bara för att det är oas för själen.

Anna Holmqvist, Hässleholm-Perstorps Bilkår

 

Fakta:

Hemvärnets stridsskola har i uppgift att bedriva utbildning med fokus med fokus på Hemvärnets chefer vad gäller strid och ledarskap. Dessutom utvecklar skolan Hemvärnets materiel och metodik samt samordnar och kvalitetssäkrar utbildningen inom Hemvärnet.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren