Therese och Kajsa – två tjejer på väg mot Hemvärnet

Skrivet den 14 augusti av Bilkåristen

På tåget på väg norrut träffas Therese och Kajsa, börjar snacka och förstår snart att de var på väg till samma ställe. Bakom sig har de GU-F och nu är de på väg igen, denna gång till Bilkårens bandvagnskurs i Härnösand. De har återigen packat väskorna och tagit ledigt från jobb och lämnat familjen hemma för att investera tid för att utbilda sig för att göra en insats för Sverige genom ett engagemang i Hemvärnet.

Väl framme på stationen i Härnösand har kursadjutanten Helena parkerat en bandvagn. Hur coolt är inte det, att bli hämtad med bandvagn vid tåget för att få skjuts den sista biten till förläggningen? Det blev första mötet med detta fantastiska fordon.

Efter att ha installerat sig och sovit en natt på logementet var det dags för kursstart dagen efter. Slumpen gjorde att de också skulle vara stridspar under denna första del av bandvagnskursen.

 

 

 

I lektionssalen var det dukat med instruktionsböcker, reflexvästar och en del annat och efter en massa praktisk information var det några timmar senare dags att börja greja med bandvagnen. Inventering och att lära sig alla knappar och reglage.

 

 

 

 

    

Sedan den där första kursdagen har det nu gått åtta dagar till och inlärningskurvan är brant. All systemkunskap för att kunna utföra särskild tillsyn på bandvagnen, trafikteori och så förstås, körningen! Det började på körgården bland plastkonor och på en grusväg för att komma underfund med växlingen för, som det känns som, en evighets sen. En vecka senare har de kört på landsvägar och övat fordonsmarsch, bogserat, övat att transportera personal i bakvagnen, kört i värsta slalombacken och börjat öva terrängkörning.

Om det är kul? Det kan ni tro! Om det är jobbigt? Jodå. Men det är det värt. Av denna kursdel återstår fortfarande ett par dagars terrängkörning innan vården. Sen väntar ett par veckors uppehåll, innan det åter är dags att ta sig till Härnösand och fortsätta utbildningen. Då väntar släpkärran, tätortskörning och förstås, ännu mer terrängkörning, men nu med släpkärra också!

Vi önskar Therese och Kajsa och deras kurskamrater lycka till med fortsättningen av utbildningen!

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren