Therese och Kajsa – två tjejer på väg mot Hemvärnet

Skrivet den 14 augusti av Bilkåristen

På tåget på väg norrut träffas Therese och Kajsa, börjar snacka och förstår snart att de var på väg till samma ställe. Bakom sig har de GU-F och nu är de på väg igen, denna gång till Bilkårens bandvagnskurs i Härnösand. De har återigen packat väskorna och tagit ledigt från jobb och lämnat familjen hemma för att investera tid för att utbilda sig för att göra en insats för Sverige genom ett engagemang i Hemvärnet.

Väl framme på stationen i Härnösand har kursadjutanten Helena parkerat en bandvagn. Hur coolt är inte det, att bli hämtad med bandvagn vid tåget för att få skjuts den sista biten till förläggningen? Det blev första mötet med detta fantastiska fordon.

Efter att ha installerat sig och sovit en natt på logementet var det dags för kursstart dagen efter. Slumpen gjorde att de också skulle vara stridspar under denna första del av bandvagnskursen.

 

 

 

I lektionssalen var det dukat med instruktionsböcker, reflexvästar och en del annat och efter en massa praktisk information var det några timmar senare dags att börja greja med bandvagnen. Inventering och att lära sig alla knappar och reglage.

 

 

 

 

    

Sedan den där första kursdagen har det nu gått åtta dagar till och inlärningskurvan är brant. All systemkunskap för att kunna utföra särskild tillsyn på bandvagnen, trafikteori och så förstås, körningen! Det började på körgården bland plastkonor och på en grusväg för att komma underfund med växlingen för, som det känns som, en evighets sen. En vecka senare har de kört på landsvägar och övat fordonsmarsch, bogserat, övat att transportera personal i bakvagnen, kört i värsta slalombacken och börjat öva terrängkörning.

Om det är kul? Det kan ni tro! Om det är jobbigt? Jodå. Men det är det värt. Av denna kursdel återstår fortfarande ett par dagars terrängkörning innan vården. Sen väntar ett par veckors uppehåll, innan det åter är dags att ta sig till Härnösand och fortsätta utbildningen. Då väntar släpkärran, tätortskörning och förstås, ännu mer terrängkörning, men nu med släpkärra också!

Vi önskar Therese och Kajsa och deras kurskamrater lycka till med fortsättningen av utbildningen!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren