Taggade instruktörer på Väddö

Skrivet den 11 augusti av Bilkåristen

IMG_0438[1]
På lördagen anslöt ytterligare 40 av våra instruktörer och kursadjutanter till Väddö. Det var dags för årets instruktörskonferens. Denna gång var formatet lite nytt. Väddö som kursplats. Innehållet. Tidpunkten.

Det kändes klockrent att samlas under en augustihelg, med fint väder som gav en perfekt inramning till konferensen, lite av en kickoff inför hösten. Att kunna avsluta första konferensdagen med att ta ett dopp i havet innan vi hade en jättetrevlig grillkväll, känns lite lyxigt.

Den viktigaste nyheten var nog dock programinnehållet. Denna gång hade vi mer av utbildningsinslag och påfyllnad och inte bara innehåll informationskaraktär. Två block som kändes angelägna och relevanta för oss i vår instruktörsroll på våra kursplatser. Först ett pass som Marianne af Malmborg, tidigare rikslottachef, höll i som handlade om krishantering. Hon tog sin utgångspunkt i den hemska historien när fem unga Lottor på kurs brutalt mördades av Mattias Flink i Falun för tjugo år sedan och delade generöst med sig av erfarenheter av krishanteringen då.

Andra dagen fick vi en duvning i konflikthantering och svåra samtal, också det väldigt relevant för en kursledning. Svåra samtal kommer vi alla att behöva hantera och då är det bra att ha lite ”verktyg” för det. Det var också Lottor som höll i denna utbildning, Carin Staaf och Carina von Konow. Kul att det finns så mycket kompetens i frivilligrörelsen och att vi använder oss av den!
IMG_0439[1]
Man ska heller inte underskatta betydelsen av att bara ses, att få prata s vid och träffas, byta erfarenheter och bli inspirerad, så man har lust att fortsätta att engagera sig som instruktör på våra kurser.

Eva

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren