Taggade instruktörer på Väddö

Skrivet den 11 augusti av Bilkåristen

IMG_0438[1]
På lördagen anslöt ytterligare 40 av våra instruktörer och kursadjutanter till Väddö. Det var dags för årets instruktörskonferens. Denna gång var formatet lite nytt. Väddö som kursplats. Innehållet. Tidpunkten.

Det kändes klockrent att samlas under en augustihelg, med fint väder som gav en perfekt inramning till konferensen, lite av en kickoff inför hösten. Att kunna avsluta första konferensdagen med att ta ett dopp i havet innan vi hade en jättetrevlig grillkväll, känns lite lyxigt.

Den viktigaste nyheten var nog dock programinnehållet. Denna gång hade vi mer av utbildningsinslag och påfyllnad och inte bara innehåll informationskaraktär. Två block som kändes angelägna och relevanta för oss i vår instruktörsroll på våra kursplatser. Först ett pass som Marianne af Malmborg, tidigare rikslottachef, höll i som handlade om krishantering. Hon tog sin utgångspunkt i den hemska historien när fem unga Lottor på kurs brutalt mördades av Mattias Flink i Falun för tjugo år sedan och delade generöst med sig av erfarenheter av krishanteringen då.

Andra dagen fick vi en duvning i konflikthantering och svåra samtal, också det väldigt relevant för en kursledning. Svåra samtal kommer vi alla att behöva hantera och då är det bra att ha lite ”verktyg” för det. Det var också Lottor som höll i denna utbildning, Carin Staaf och Carina von Konow. Kul att det finns så mycket kompetens i frivilligrörelsen och att vi använder oss av den!
IMG_0439[1]
Man ska heller inte underskatta betydelsen av att bara ses, att få prata s vid och träffas, byta erfarenheter och bli inspirerad, så man har lust att fortsätta att engagera sig som instruktör på våra kurser.

Eva

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren