TACK!

Skrivet den 22 december av Bilkåristen

Vi kan summera ett fantastiskt år i Bilkåren. Ett intensivt år som utvecklat Bilkåren på en rad områden tack vare ditt och många andras idoga engagemang. När vi summerar allt som skett på lokal och central nivå i Bilkåren är det lätt att bli imponerad. Låt mig ta några exempel.

  • Mer än 650 personer har hittat till Bilkåren och blivit medlemmar i år. Välkomna alla!
  • Ungefär 100 medlemmar har påbörjat sin utbildning för en befattning i Hemvärnet och nästan lika många har gått en utbildning för våra uppdrag för den civila krisberedskapen.
  • Nästan 50 av våra instruktörer och adjutanter har möjliggjort att vi kunnat bedriva den stora kursverksamhet vi har.
  • Mer än 300 funktionärer i våra lokala kårer har gjort enastående insatser för att fortsätta utveckla Bilkåren i hela landet. Det handlar om allt från styrelse-arbete och kårverksamhet till trafiksäkerhet och totalförsvarsinformation.
  • Åtskilliga medlemmar har ställt upp och varit förare vid olika externa evenemang, allt ifrån Melodifestivalen till prinsbröllop.

Varenda insats, stor som liten, bidrar till att utveckla Bilkåren. Även du som känner att du kanske inte varit så aktiv under året är värdefull för oss. Bara genom ditt medlemskap  bidrar du till vår organisation och möjliggör för oss att fortsätta verka för vårt uppdrag i samhället, att rekrytera och utbilda fordonsförare till totalförsvaret och arbeta för trafiksäkerhet.

Jag hoppas att du när det blir dags att betala medlemsavgiften för nästa år, bestämmer dig för att stanna kvar som medlem i Bilkåren. Ditt medlemskap betyder som sagt mycket för oss och vi hoppas att också du känner att Bilkåren betyder något för dig. Tack för att du fortsätter att engagera dig i Bilkåren!

Avslutningsvis vill jag passa på att önska dig och alla andra bilkårister en fin jul- och nyårshelg!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

Malin i föreningsdräkt

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren