Svett, tårar och kämpainsatser!

Skrivet den 22 augusti av Bilkåristen

ungdom3
Så är då rikshemvärnschefens ungdomstävling avslutad. Vi pustar ut efter en mycket intensiv helg på HVSS i Vällinge. Det tävlas i tio grenar, med fokus på skytte med ungdomsvapnet 22 L, orientering och laginsatser som hinderbana, avståndsbedömning, biathlon m.m.

Skånska gruppen deltog med tio lag i tävlingarna, och Bilkåren utgjorde två av dessa lag. Struwe på äventyr var Bilkårens första lag i mixklass och Gullepluttarna var vårt andra lag som tävlade i pojkklassen. Svett och tårar var det gott om under helgen, men också kämpainsatser utan dess like.
ungdom2
De pojkar och flickor som var med och tävlade i år, gjorde en magnifik prestation. Båda lagen hamnade ganska precis under mitten i totalen. Någonstans mellan plats 35 och 40, av hela 70 lag, placerade vi oss. Stort tack till riksbilkårchef Malin Dreifaldt som var med ute i terrängen och följde lagen under större delen av fredagen. Jag vill också tacka Försvarsutbildarna i Skåne/Helsingborg, för stöd och givetvis vårt hemmaförband, P7 Revingehed. Stort grattis till ungdomslagen för att ha förbättrat sig med ca 15-20 placeringar jämfört med förra året! Väl kämpat!

Hälsningar
Viktoria Hagerman
Helsingborgs Bilkår
Stolt Ungdomsledare och kårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren