Svett, tårar och kämpainsatser!

Skrivet den 22 augusti av Bilkåristen

ungdom3
Så är då rikshemvärnschefens ungdomstävling avslutad. Vi pustar ut efter en mycket intensiv helg på HVSS i Vällinge. Det tävlas i tio grenar, med fokus på skytte med ungdomsvapnet 22 L, orientering och laginsatser som hinderbana, avståndsbedömning, biathlon m.m.

Skånska gruppen deltog med tio lag i tävlingarna, och Bilkåren utgjorde två av dessa lag. Struwe på äventyr var Bilkårens första lag i mixklass och Gullepluttarna var vårt andra lag som tävlade i pojkklassen. Svett och tårar var det gott om under helgen, men också kämpainsatser utan dess like.
ungdom2
De pojkar och flickor som var med och tävlade i år, gjorde en magnifik prestation. Båda lagen hamnade ganska precis under mitten i totalen. Någonstans mellan plats 35 och 40, av hela 70 lag, placerade vi oss. Stort tack till riksbilkårchef Malin Dreifaldt som var med ute i terrängen och följde lagen under större delen av fredagen. Jag vill också tacka Försvarsutbildarna i Skåne/Helsingborg, för stöd och givetvis vårt hemmaförband, P7 Revingehed. Stort grattis till ungdomslagen för att ha förbättrat sig med ca 15-20 placeringar jämfört med förra året! Väl kämpat!

Hälsningar
Viktoria Hagerman
Helsingborgs Bilkår
Stolt Ungdomsledare och kårchef

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren