Svenska Lottakåren 90 år!

Skrivet den 23 november av Bilkåristen

lottorna
1924 var det oroligt i landet men även runt om i världen.
I Sverige härjade mul- och klövsjukan, inre Stockholm drabbades av översvämningar, strejkerna avlöste varandra och i Europa var det oroligt.

I Finland hade Landstormskvinnorna en omfattande verksamhet och detta blev grunden till det som idag är Svenska Lottakåren.

Lördagen den 22 november firade Lottorna sitt 90-årsjubileum i Skövde. Jag deltog som en av de inbjudna gästerna.
Under lördagen inledde Lottorna sin stämma men framför allt genomfördes en fantastisk ceremoni där vi fick ta del av både historia och dagens inriktning. En film visade hur Lottakåren utvecklats under sina 90 år och fyra fd Rikslottachefer berättade om sin tid som chef.

Medaljutdelningen genomfördes med pompa och ståt. De sex guldmedaljörerna fick ta emot sina medaljer av Kronprinsessan Victoria. Kronprinsessan, som är Lottkårens beskyddare, deltog under ceremonin och kvällens mingel, iförd Lottadräkt.
Under minglet hade jag den stora äran att få byta några ord med Kronprinsessan. HKH tackade då för allt som Bilkåren gör för Sverige och för kungahuset. – Vi skulle aldrig klara det utan er!

Kvällen fortsatte med en mycket god middag och möjlighet att prata med de andra gästerna som var på plats. Representanter från ett antal andra frivilliga försvarsorganisationer fanns givetvis på plats. Även C PRODFRIV, Rikshemvärnschefen, C PROD, C Militärregion Mitt, C Militärregion Väst, Generaldirektören på MSB och Försvarsmaktens informationsdirektör var på plats.

Varje gång jag deltar vid liknande evenemang känner jag en otrolig stolthet över vår organisation!
Jag hoppas att ni kan känna det också!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren