Svenska Lottakåren 90 år!

Skrivet den 23 november av Bilkåristen

lottorna
1924 var det oroligt i landet men även runt om i världen.
I Sverige härjade mul- och klövsjukan, inre Stockholm drabbades av översvämningar, strejkerna avlöste varandra och i Europa var det oroligt.

I Finland hade Landstormskvinnorna en omfattande verksamhet och detta blev grunden till det som idag är Svenska Lottakåren.

Lördagen den 22 november firade Lottorna sitt 90-årsjubileum i Skövde. Jag deltog som en av de inbjudna gästerna.
Under lördagen inledde Lottorna sin stämma men framför allt genomfördes en fantastisk ceremoni där vi fick ta del av både historia och dagens inriktning. En film visade hur Lottakåren utvecklats under sina 90 år och fyra fd Rikslottachefer berättade om sin tid som chef.

Medaljutdelningen genomfördes med pompa och ståt. De sex guldmedaljörerna fick ta emot sina medaljer av Kronprinsessan Victoria. Kronprinsessan, som är Lottkårens beskyddare, deltog under ceremonin och kvällens mingel, iförd Lottadräkt.
Under minglet hade jag den stora äran att få byta några ord med Kronprinsessan. HKH tackade då för allt som Bilkåren gör för Sverige och för kungahuset. – Vi skulle aldrig klara det utan er!

Kvällen fortsatte med en mycket god middag och möjlighet att prata med de andra gästerna som var på plats. Representanter från ett antal andra frivilliga försvarsorganisationer fanns givetvis på plats. Även C PRODFRIV, Rikshemvärnschefen, C PROD, C Militärregion Mitt, C Militärregion Väst, Generaldirektören på MSB och Försvarsmaktens informationsdirektör var på plats.

Varje gång jag deltar vid liknande evenemang känner jag en otrolig stolthet över vår organisation!
Jag hoppas att ni kan känna det också!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren