Styrelsen på besök i brandområdet

Skrivet den 07 mars av Bilkåristen

image (2)
Under de senaste två dagarna har centralstyrelsen varit samlade för styrelsesammanträde. Denna gång höll vi till i Ramnäs, samma plats som fungerade som ledningscentral under den stora branden i somras. Anledningen till valet av denna plats var att också få tillfälle att få ta del av erfarenheterna och och få besöka det brandhärjade området ett halvår efteråt. Att kombinera styrelsesammanträden med den här typen av kunskapshöjare är inte dumt och det skulle säkert funka också på kårnivå.
image (1)
Vi hade glädjen att få lyssna på Lars-Göran Uddholm, Uddas, som generöst delade med sig av erfarenheter. Uddas var ju räddningsledare för brandbekämpningen och det var verkligen intressant att lyssna på honom. Han reflekterade särskilt över de stora frivilliga insatser som gjordes i somras, men utvecklade också sina tankar om hur frivilliginsatserna kan utvecklas framöver. Människor vill göra frivilliga insatser, men kanske inte organisera sig och det är en utmaning för oss.
image
Efter att vi lyssnat på Uddas fick vi åka ut på dåliga skogsvägar rakt igenom det brandhärjade området. Det var spöklikt att åka där. Svartbrända trädstammar som ibland stod upp, men lika ofta låg som plockepinn på backen. Hela brandområdet är avlyst för allmänheten pga riskerna, men vi hade tillstånd från Länsstyrelsen att få besöka det. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det var väldigt intressant och det blir påtagligt att det vi jobbar med i Bilkåren, att engagera och utbilda medlemmar att göra frivilliga insatser när det verkligen gäller, är viktigt!

Eva Blomqvist

PS. Och innan ryktet går så kan jag avslöja att vi körde fast ute på skogsvägen i snömodden. Det krävdes knuffande från hela gänget för att ta oss vidare. DS.
image (3)

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren