Styrelsen på besök i brandområdet

Skrivet den 07 mars av Bilkåristen

image (2)
Under de senaste två dagarna har centralstyrelsen varit samlade för styrelsesammanträde. Denna gång höll vi till i Ramnäs, samma plats som fungerade som ledningscentral under den stora branden i somras. Anledningen till valet av denna plats var att också få tillfälle att få ta del av erfarenheterna och och få besöka det brandhärjade området ett halvår efteråt. Att kombinera styrelsesammanträden med den här typen av kunskapshöjare är inte dumt och det skulle säkert funka också på kårnivå.
image (1)
Vi hade glädjen att få lyssna på Lars-Göran Uddholm, Uddas, som generöst delade med sig av erfarenheter. Uddas var ju räddningsledare för brandbekämpningen och det var verkligen intressant att lyssna på honom. Han reflekterade särskilt över de stora frivilliga insatser som gjordes i somras, men utvecklade också sina tankar om hur frivilliginsatserna kan utvecklas framöver. Människor vill göra frivilliga insatser, men kanske inte organisera sig och det är en utmaning för oss.
image
Efter att vi lyssnat på Uddas fick vi åka ut på dåliga skogsvägar rakt igenom det brandhärjade området. Det var spöklikt att åka där. Svartbrända trädstammar som ibland stod upp, men lika ofta låg som plockepinn på backen. Hela brandområdet är avlyst för allmänheten pga riskerna, men vi hade tillstånd från Länsstyrelsen att få besöka det. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det var väldigt intressant och det blir påtagligt att det vi jobbar med i Bilkåren, att engagera och utbilda medlemmar att göra frivilliga insatser när det verkligen gäller, är viktigt!

Eva Blomqvist

PS. Och innan ryktet går så kan jag avslöja att vi körde fast ute på skogsvägen i snömodden. Det krävdes knuffande från hela gänget för att ta oss vidare. DS.
image (3)

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren