Stolthet!

Skrivet den 23 september av Bilkåristen

Det är svårt att säga vad som är bäst med riksstämma. Det är som en stor manifestation av glädje, stolthet, engagemang och gemenskap. Det ligger förväntan i luften när alla bilkårister från olika håll strömmar till och checkar in, kramar om gamla vänner och skratten liksom smittar av sig. En del har man inte träffat sen det var stämma senast, för två år sedan, men vad gör det? Så mycket roligare att ses igen då.

När Malin höll sitt öppningstal – det sista som riksbilkårchef – så växte vi allihop några centimeter, blev lite rakare i ryggen. För när hon pratar och vi alla känner vad vi bidrar med i samhället kan man inte känna annat än stolthet. Och den stoltheten blev inte mindre när ÖB Micael Bydén senare på eftermiddagen hyllade Bilkåren för vårt förändrings- och förnyelsearbete och att vi lyckats vända medlemsutvecklingen.

Första dagen är nu slut och de flesta av oss är nog lite möra efter att ha släppt loss på dansgolvet till showgruppen Lyckofigur efter att vi först ätit en god trerätters middag. Och mitt på dansgolvet bland alla bilkårister står ÖB. Jäklar vilket drag!

Och då har vi ändå hållit igång hela dagen, delegatskola för många på förmiddagen, en stämningsfull parentation för våra bortgångna fd riksbilkårchefer Anna-Maria och Brittmari, förhandlingar som handlat om vår verksamhet som varit sedan vi senast träffades, seminarier och medaljceremoni.

Dom som inte varit med vet inte vad de går miste om. Men man unnar varenda bilkårist att få såna här bilkårsupplevelser!

Tack alla medlemmar och gäster som gjort denna dag tillsammans!

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren