Stolthet!

Skrivet den 23 september av Bilkåristen

Det är svårt att säga vad som är bäst med riksstämma. Det är som en stor manifestation av glädje, stolthet, engagemang och gemenskap. Det ligger förväntan i luften när alla bilkårister från olika håll strömmar till och checkar in, kramar om gamla vänner och skratten liksom smittar av sig. En del har man inte träffat sen det var stämma senast, för två år sedan, men vad gör det? Så mycket roligare att ses igen då.

När Malin höll sitt öppningstal – det sista som riksbilkårchef – så växte vi allihop några centimeter, blev lite rakare i ryggen. För när hon pratar och vi alla känner vad vi bidrar med i samhället kan man inte känna annat än stolthet. Och den stoltheten blev inte mindre när ÖB Micael Bydén senare på eftermiddagen hyllade Bilkåren för vårt förändrings- och förnyelsearbete och att vi lyckats vända medlemsutvecklingen.

Första dagen är nu slut och de flesta av oss är nog lite möra efter att ha släppt loss på dansgolvet till showgruppen Lyckofigur efter att vi först ätit en god trerätters middag. Och mitt på dansgolvet bland alla bilkårister står ÖB. Jäklar vilket drag!

Och då har vi ändå hållit igång hela dagen, delegatskola för många på förmiddagen, en stämningsfull parentation för våra bortgångna fd riksbilkårchefer Anna-Maria och Brittmari, förhandlingar som handlat om vår verksamhet som varit sedan vi senast träffades, seminarier och medaljceremoni.

Dom som inte varit med vet inte vad de går miste om. Men man unnar varenda bilkårist att få såna här bilkårsupplevelser!

Tack alla medlemmar och gäster som gjort denna dag tillsammans!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren