Stolthet, glädje, tradition och förnyelse

Skrivet den 17 september av Bilkåristen

img_2156

img_2158

Riksstämman i Falun är i full gång, en intensiv första dag kommer snart att övergå i kvällens riksstämmofest. Det brukar bli ett hejdundrande kalas och årets fest blir säkert inget undantag.

Tidigare idag fullkomligt invaderade bilkårister Dalasalen i Falun. Det blev en massa kära återseenden, många glada skratt och nya bekantskaper. För de rutinerade är det en kär tradition att åka på Bilkårens riksstämma vartannnat år och för andra är det första gången. Spelar ingen roll, alla känner samma glädje.

Efter lunch drog vi igång på riktigt. Fanborgen tågade in till äkta dalamusik och vår riksbilkårchef Malin höll sitt inledningsanförande och jag tror att vi alla som satt i bänkarna sträckte på oss och kände oss stolta över vår fina organisation. Ett hårt och målmedvetet arbete i kårer och riksförbundet tillsammans har gett resultat. Positiv medlemstrend, nya uppdrag på både civila och militära sidan, nysatsning på trafiksäkerhetsarbetet och en ny hemsida är bara några exempel.

img_2153Efter Malin gästades stämman av landshövdingen i Dalarna, Ylva Thörn och försvarsminister Peter Hultqvist. Sen var det dags att klubba igång förhandlingarna. Några hade smygstartat redan före lunch genom att delta i vår nya delegatskola, som är ett inslag för att göra alla delegater förberedda och bekväma i sin roll.

img_2162

Vi betade av en del på föredragningslistan innan vi ajournerade oss för dagen och istället ägnade oss åt medaljceremoni där flera av våra medlemmar fick ta emot vår kungliga medalj i guld för betydande insatser i Bilkåren. Dagsprogrammet avslutades med att alla fick välja ett av fem seminarier och gå på för att förkovra sig i några av våra verksamheter. Det blev välbesökta och uppskattade seminarier.

Sen blev det en stunds paus för en dusch och ombyte innan det återigen drar igång i Dalasalen. Det vi alla längtar till, FESTEN. Men mer om det i ett annat blogginlägg.

img_2164

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren