Stolthet, glädje, tradition och förnyelse

Skrivet den 17 september av Bilkåristen

img_2156

img_2158

Riksstämman i Falun är i full gång, en intensiv första dag kommer snart att övergå i kvällens riksstämmofest. Det brukar bli ett hejdundrande kalas och årets fest blir säkert inget undantag.

Tidigare idag fullkomligt invaderade bilkårister Dalasalen i Falun. Det blev en massa kära återseenden, många glada skratt och nya bekantskaper. För de rutinerade är det en kär tradition att åka på Bilkårens riksstämma vartannnat år och för andra är det första gången. Spelar ingen roll, alla känner samma glädje.

Efter lunch drog vi igång på riktigt. Fanborgen tågade in till äkta dalamusik och vår riksbilkårchef Malin höll sitt inledningsanförande och jag tror att vi alla som satt i bänkarna sträckte på oss och kände oss stolta över vår fina organisation. Ett hårt och målmedvetet arbete i kårer och riksförbundet tillsammans har gett resultat. Positiv medlemstrend, nya uppdrag på både civila och militära sidan, nysatsning på trafiksäkerhetsarbetet och en ny hemsida är bara några exempel.

img_2153Efter Malin gästades stämman av landshövdingen i Dalarna, Ylva Thörn och försvarsminister Peter Hultqvist. Sen var det dags att klubba igång förhandlingarna. Några hade smygstartat redan före lunch genom att delta i vår nya delegatskola, som är ett inslag för att göra alla delegater förberedda och bekväma i sin roll.

img_2162

Vi betade av en del på föredragningslistan innan vi ajournerade oss för dagen och istället ägnade oss åt medaljceremoni där flera av våra medlemmar fick ta emot vår kungliga medalj i guld för betydande insatser i Bilkåren. Dagsprogrammet avslutades med att alla fick välja ett av fem seminarier och gå på för att förkovra sig i några av våra verksamheter. Det blev välbesökta och uppskattade seminarier.

Sen blev det en stunds paus för en dusch och ombyte innan det återigen drar igång i Dalasalen. Det vi alla längtar till, FESTEN. Men mer om det i ett annat blogginlägg.

img_2164

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren