Stolt bilkårist tvekar inte att göra en samhällsinsats!

Skrivet den 19 augusti av Bilkåristen

gusselby
Måndagen den 4 augusti kom larmet att det brann i skogen mellan Lindesberg och Gusselby, i nordvästra hörnet av Västmanland. Med tanke på att ”Sala” branden redan då härjat i fyra dagar så kändes det som om Nerikes räddningstjänst inte tvekade att ta in Hemvärnet. Hemvärnet och Räddningstjänsten har jobbat tillsammans tidigare bl a i Tiveden 2008 och alla har varit nöjda och tacksamma att ha fått hjälp, och fått göra en samhällsinsats :-).

Måndagsnatten fanns hemvärnspersonalen från norra Örebro län på plats, vilket inkluderade fyra Bilkårister, totalt 26 personer. Tisdagmorgon kom ”örebroarna” med Sprintar – som gjorde det möjligt att ta sig ut i skogen (en privatbil gick oljepluggen på….). Sedan fortsatte arbetet med att begränsa och släcka elden.
Hemvärnets insats fortsatte fram till onsdag kväll och under de totalt sex passen fanns det mellan 15 och 26 personer från hemvärnet som förstärkte räddningstjänstens personal.

Det var tufft, och en av de som var med i skogen sa att nästa gång så skulle hon verkligen tänka till innan hon sa ja. Det var en tuff första natt, och vattnet räckte inte till, utan man stod och tittade på när det flammade upp och man kunde inte göra speciellt mycket i den eländiga terrängen. Det är psykiskt jobbigt att inte kunna göra allt man vill för att vattnet inte räckte till från tankbilen. Dessutom sliter det på kroppen att gå fram över mosse, myr och kullar med lösa stenar under mossan. Många höga knälyft blev det!

En fantastisk insats gjorde även min massör – Örebro Muskelservice – som tog in mig på övertid, för att få igång mina ben och fötter. När jag skulle betala så fick jag inte – ”det var hans samhällsinsats”!!!

Jag tvekar inte att åka ut igen om det så krävs!

Christin Peterson, stolt fordonsförare Bergslagens Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren