Stolt bilkårist tvekar inte att göra en samhällsinsats!

Skrivet den 19 augusti av Bilkåristen

gusselby
Måndagen den 4 augusti kom larmet att det brann i skogen mellan Lindesberg och Gusselby, i nordvästra hörnet av Västmanland. Med tanke på att ”Sala” branden redan då härjat i fyra dagar så kändes det som om Nerikes räddningstjänst inte tvekade att ta in Hemvärnet. Hemvärnet och Räddningstjänsten har jobbat tillsammans tidigare bl a i Tiveden 2008 och alla har varit nöjda och tacksamma att ha fått hjälp, och fått göra en samhällsinsats :-).

Måndagsnatten fanns hemvärnspersonalen från norra Örebro län på plats, vilket inkluderade fyra Bilkårister, totalt 26 personer. Tisdagmorgon kom ”örebroarna” med Sprintar – som gjorde det möjligt att ta sig ut i skogen (en privatbil gick oljepluggen på….). Sedan fortsatte arbetet med att begränsa och släcka elden.
Hemvärnets insats fortsatte fram till onsdag kväll och under de totalt sex passen fanns det mellan 15 och 26 personer från hemvärnet som förstärkte räddningstjänstens personal.

Det var tufft, och en av de som var med i skogen sa att nästa gång så skulle hon verkligen tänka till innan hon sa ja. Det var en tuff första natt, och vattnet räckte inte till, utan man stod och tittade på när det flammade upp och man kunde inte göra speciellt mycket i den eländiga terrängen. Det är psykiskt jobbigt att inte kunna göra allt man vill för att vattnet inte räckte till från tankbilen. Dessutom sliter det på kroppen att gå fram över mosse, myr och kullar med lösa stenar under mossan. Många höga knälyft blev det!

En fantastisk insats gjorde även min massör – Örebro Muskelservice – som tog in mig på övertid, för att få igång mina ben och fötter. När jag skulle betala så fick jag inte – ”det var hans samhällsinsats”!!!

Jag tvekar inte att åka ut igen om det så krävs!

Christin Peterson, stolt fordonsförare Bergslagens Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren