Steg för steg, från en hand till en annan

Skrivet den 30 oktober av Bilkåristen

Anhöriga_1IMG_20151028_143953

Jag har nu avslutat dag två som frivillig på Migrationsverket anläggning i Ljungbyhed. Här är det helt andra arbetsuppgifter för oss än vad vi hade i Malmö.

Jag har bland annat:

Varit delaktig att lämna transferkvitton.
Sökt efter folk i de olika rummen för att meddela transfer till annat boende.
Delat ut hygienartiklar, mjölkersättning, blöjor, tvål osv osv.
Letat kläder till babys och barn.
(De vuxna hänvisas till Röda Korsets tider på anläggningen, måndag, onsdag, fredag samt söndag, mellan tio och tolv. Där får de en uppsättning per person av skor, tröja, byxor och jacka.)
Lämnat ut Sampack som innehåller lakan, handdukar och husgeråd.
Tagit uppgifter och ringt vårdcentral för att boka tid för asylsökande.
Ringt taxi eller skjutsat dessa till vårdcentral i Migrationsverkets hyrda fordon.
Lekt med barnen som samlas runt Migrationsverkets kontor.
Skrivit upp dossienummer samt adresser till släkt som kan ta emot asylsökande som vill från Ljungbyhed.
Lyssnat på dem samt försökt kommunicera med dem på engelska och enstaka ord på arabiska.
Skrattat med dem.

Och till sist vinkat farväl till gänget som jag daktade min sista arbetsdag i Malmö. De kände igen mej och jag dem. Idag åkte de med transferbuss i riktning mot Kristianstad, mot nytt boende. Vem vet, vi ses kanske igen.

/Anna, bilkårist och frivillig.

Fotnot: Daktning är att man fotograferar den asylsökande, noterar längd och ögonfärg samt tar fingeravtryck på dem.

ljungbyhed-jpg

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren