Sprinten, eller PB8 – som vi har längtat!

Skrivet den 26 maj av Bilkåristen

benny
Dagboksanteckningar från en utbildningshelg.
Utbildning på PB8, än så länge så ser den riktigt bra ut. Imorgon bär det av till halkbanan i Gillinge, känner redan att hornen börjat växa…

Idag har vi sladdat och bromsat PB8 på halkbanan vid Gillinge, sen bar det ut på övningsfältet för en fastkörning i gyttjan. Ingen terrängbil direkt men vi skumpade runt med leran stänkandes runt hela bilen, känns nästan overkligt att skumpa runt i lera och knöliga hjulspår med en bil som har 130 mil på mätaren.
Avslutade dagen med högtryckstvätten, det fastnade lera på väldigt många ställen…

Stadskörning med PB8, går mycket smidigt. Lite bekymrad över hur pillrigt det är att byta glödlampor bak på bilen, känns inte helt genomtänkt ur grönt perspektiv.

Nu är kursen avslutad, bilarna tvättade och snyggt uppställda i väntan på höstens övningar. Ett stort tack till våra instruktörer för ett utmärkt arbete med oss, nu väntar vi med spänning på kommande övningar med PB8. Höger vänster om….. Marsch

Benny Andersson
sprint

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren