Som vi hade längtat!

Skrivet den 01 augusti av Bilkåristen

Pandemin har hållit oss i ett fast grepp länge nu och därför var kanske längtan att få träffas extra stor just denna sommar när Bilkårens tredje sommarträff arrangerades på Marma. Pandemin har också lärt oss det där med att hålla avstånd och sprita händerna, och denna gång har vi i ännu högre grad haft aktiviteterna utomhus.

Ungefär åttio bilkårister från Skåne i söder till Skellefteå i norr var samlade när riksbilkårcheferna klippte bandet och invigde träffen. Det var en härlig blandning av folk, en del alldeles nya medlemmar och andra som varit med i femtio år, unga och gamla, och atmosfären är som vanligt varm när bilkårister träffas. Det blev förstås många kära återseenden (men utan kramar) och nya bekantskaper knöts.

Marma är klassisk bilkårsmark och många äldre medlemmar har gått kurser här längre tillbaka, men nu är det verkligen en tradition med sommarträff också, så nu skapar vi nya minnen tillsammans, sa riksbilkårchef Inger Karlsson vid invigningen. Hon konstaterade också att frivilliga försvarsorganisationer både behövs och är efterfrågade idag, och att om vi ska klara våra uppdrag i totalförsvaret behöver vi fylla på med energi genom vår egen verksamhet i Bilkåren och där är sommarträffen en viktig del.

 

Bilorientering i cab och spöregn, löstes med paraply.

Som traditionen bjuder så inleds träffen med en femkamp med mer eller mindre skruvade grenar. Tävlingsledaren Maria Holmberg från Nyköping hade som vanligt hittat på dem och alla gav järnet i den prestigefyllda, men lekfulla, tävlingen. Nästa klassiker var bilorienteringen. Då öppnade himmelens portar sig och det blev lite blött. Mest för Krister från Kalmar Södra Bilkår som körde sin gamla öppna terrängbil. Vilken kämpe!

Lördagskvällens BBQ fick flyttas in pga osäkerhet i vädret, men tack vare gles möblering och ordnade köer ordnade det sig på bästa sätt och alla kunde njuta av god mat, trevligt umgänge och skön musik av vårt husband Speedos.

Nu fortsätter träffen med fler aktiviteter under söndagen innan det är dags att lämna Marma för denna gång.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren