Som vi hade längtat!

Skrivet den 01 augusti av Bilkåristen

Pandemin har hållit oss i ett fast grepp länge nu och därför var kanske längtan att få träffas extra stor just denna sommar när Bilkårens tredje sommarträff arrangerades på Marma. Pandemin har också lärt oss det där med att hålla avstånd och sprita händerna, och denna gång har vi i ännu högre grad haft aktiviteterna utomhus.

Ungefär åttio bilkårister från Skåne i söder till Skellefteå i norr var samlade när riksbilkårcheferna klippte bandet och invigde träffen. Det var en härlig blandning av folk, en del alldeles nya medlemmar och andra som varit med i femtio år, unga och gamla, och atmosfären är som vanligt varm när bilkårister träffas. Det blev förstås många kära återseenden (men utan kramar) och nya bekantskaper knöts.

Marma är klassisk bilkårsmark och många äldre medlemmar har gått kurser här längre tillbaka, men nu är det verkligen en tradition med sommarträff också, så nu skapar vi nya minnen tillsammans, sa riksbilkårchef Inger Karlsson vid invigningen. Hon konstaterade också att frivilliga försvarsorganisationer både behövs och är efterfrågade idag, och att om vi ska klara våra uppdrag i totalförsvaret behöver vi fylla på med energi genom vår egen verksamhet i Bilkåren och där är sommarträffen en viktig del.

 

Bilorientering i cab och spöregn, löstes med paraply.

Som traditionen bjuder så inleds träffen med en femkamp med mer eller mindre skruvade grenar. Tävlingsledaren Maria Holmberg från Nyköping hade som vanligt hittat på dem och alla gav järnet i den prestigefyllda, men lekfulla, tävlingen. Nästa klassiker var bilorienteringen. Då öppnade himmelens portar sig och det blev lite blött. Mest för Krister från Kalmar Södra Bilkår som körde sin gamla öppna terrängbil. Vilken kämpe!

Lördagskvällens BBQ fick flyttas in pga osäkerhet i vädret, men tack vare gles möblering och ordnade köer ordnade det sig på bästa sätt och alla kunde njuta av god mat, trevligt umgänge och skön musik av vårt husband Speedos.

Nu fortsätter träffen med fler aktiviteter under söndagen innan det är dags att lämna Marma för denna gång.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren