Snöskoter, påsk och Arvidsjaur

Skrivet den 04 april av Bilkåristen

När jag anmälde mig till kursen så visste jag inte riktigt vad det skulle innebära. Jag förstod så klart att det handlade om skoterkörning, men vad innebär det då? Jag som kommer från Småland har ju knappt sätt snö, så hur fungerar en snöskoter??  Denna kurs har gett mig en helt annan syn på snöskoterkörning. Det var inte alls lika lätt som jag trodde att det skulle va, det var inte alls lika lätt som att köra moped.

Denna kurs har varit något av det bästa jag har upplevt. Trots att jag varit på många andra kurser så når denna kurs toppen. Det må har varit en intensiv vecka men det har varit både roligt och lärorikt. Vi har fått lära oss om hur skotern är uppbyggd, vilka delar som är viktiga att hålla koll på att det är viktigt att kontrollera skotern innan man ska ut och köra och att skotrarna måste vårdas för att hålla. Att skoterkörning är så mycket mer än att bara köra.

Jag har upplevt ett landskap av dess fantastiska natur som inte går att uppleva någon annanstans än just uppe i Norrland. Deras fina terräng och deras helt underbara kalfjäll som var så vackert när man väl hade tagit sig upp för kullen med skotern.

Det har varit en väldigt bra kurs med många skratt men också mycket slit. Vi har fått lära oss körtekniken och alla regler som gäller där ute både i terrängen och på vägen alltså i trafiken. Vi har fått skapa många nya band med andra ungdomar runt om i Sverige. Kursens mål var att vi alla skulle bli godkända och få vårat civila förarbevis, genom samarbete, slit och skratt tog vi oss alla genom kursen och nådde kursens mål, hur svårt kan det va?

Madelene Bergendorff

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren