Snöskoter, påsk och Arvidsjaur

Skrivet den 04 april av Bilkåristen

När jag anmälde mig till kursen så visste jag inte riktigt vad det skulle innebära. Jag förstod så klart att det handlade om skoterkörning, men vad innebär det då? Jag som kommer från Småland har ju knappt sätt snö, så hur fungerar en snöskoter??  Denna kurs har gett mig en helt annan syn på snöskoterkörning. Det var inte alls lika lätt som jag trodde att det skulle va, det var inte alls lika lätt som att köra moped.

Denna kurs har varit något av det bästa jag har upplevt. Trots att jag varit på många andra kurser så når denna kurs toppen. Det må har varit en intensiv vecka men det har varit både roligt och lärorikt. Vi har fått lära oss om hur skotern är uppbyggd, vilka delar som är viktiga att hålla koll på att det är viktigt att kontrollera skotern innan man ska ut och köra och att skotrarna måste vårdas för att hålla. Att skoterkörning är så mycket mer än att bara köra.

Jag har upplevt ett landskap av dess fantastiska natur som inte går att uppleva någon annanstans än just uppe i Norrland. Deras fina terräng och deras helt underbara kalfjäll som var så vackert när man väl hade tagit sig upp för kullen med skotern.

Det har varit en väldigt bra kurs med många skratt men också mycket slit. Vi har fått lära oss körtekniken och alla regler som gäller där ute både i terrängen och på vägen alltså i trafiken. Vi har fått skapa många nya band med andra ungdomar runt om i Sverige. Kursens mål var att vi alla skulle bli godkända och få vårat civila förarbevis, genom samarbete, slit och skratt tog vi oss alla genom kursen och nådde kursens mål, hur svårt kan det va?

Madelene Bergendorff

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren