Slit och släp, men bara glada miner!

Skrivet den 18 oktober av Bilkåristen

IMG_1122[1]IMG_1126[1]

Några veckor om året har jag möjligheten att byta ut mitt jobb som Bilkårens generalsekreterare mot att få vara ute och tjänstgöra som instruktör på våra kurser. Det är en fantastisk möjlighet att så nära få följa och vara en del av vår ”kärnverksamhet”, nämligen att utbilda fordonsförare till totalförsvaret.

Just nu är jag i Östersund och jobbar med en grundkurs bandvagn. Jag har mött ett otroligt positivt gäng där alla är sugna på att lära sig och tar sig an alla uppgifter med ett stort leende. Precis så vill vi ju att det ska vara på våra utbildningar. Vårt frivilliga engagemang är an stark drivkraft, inte bara för att göra insatser, utan i minst lika hög grad för att lära sig nya saker.

Idag, en söndag drygt en vecka in i första kursdelen, har vi ägnat åt oss fältarbeten. Det är förstås för att både ha förståelse för vikten av att göra kloka vägval i terrängen och att faktiskt veta hur man ska göra om det blir extra knixigt och kunna ta sig ur en besvärlig situation. Vi instruktörer hade letat reda på djupa krondiken där uppgiften var att samla ris och sly för att göra diket grundare och därmed ta sig över. När den uppgiften var löst flyttade vi oss till ett annat område i skogen där vi hade ”planterat” några bandvagnar så de stod riktig knixigt till och det enda sättet att kunna köra loss dem var genom att med domkraft, stockar och stenar palla upp och bygga sig ur knivigheterna.

Det var mycket slit och släp och en och annan svettdroppe. Men inte en enda sur min, tvärtom klingade härliga skratt i skogen och alla uppmuntrade varandra och hjälpte till. Enda pausen blev när kursadjutanten Agneta dök upp med kaffe och små bakelser. Stridsvärdet på topp igen och snart var bandvagnarna loss.

Efter en sån här dag i skogen tillsammans med ett härligt gäng bandvagnselever kan jag bara konstatera att det vi gör i Bilkåren är fantastiskt. Kunskap, engagemang, glädje och sammanhållning!

 

Eva, i vanliga fall generalsekreterare, men denna vecka bandvagnsinstruktör

IMG_1129[1]

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren