Skratt, vånda, fokusering och planering

Skrivet den 12 maj av Bilkåristen

 

IMG_3070
Kursgänget tillsammans med kurschefen Inger Karlsson.

För elva dagar sedan träffades fyra för varandra okända personer. Fyra helt olika personligheter, med olika dialekter, erfarenheter och bakgrunder. Det tog ca 1 ½ minut så klickade vi och de första skratten infann sig. Under kursen gång har vi bjudit på oss själva och våra misstag (som vi hoppas ingen annan har uppmärksammat…), vi har stöttat, utmanat, utvecklat varandra men också drivit med varandras styrkor och svagheter. Vi har varit ärliga och prestigelösa mot varandra och fått vänner för livet. 

 

Under elva dagar av skratt, vånda, fokusering, planering och genomförande av övningsmoment där vi inte bara har lärt oss av egna erfarenheter och missar men även av varandras lärdomar.       

Lektioner som har haft starka inslag av skarpa felsökningar och reparationer gör att vi tar med oss vikten av att inte bara vårda varandra utan även fordonen. Förvåningen och bestörtningen av tex hitta lösa bromsok på bandvagnar som kommit direkt från övning, gasvajrar som är i så dåligt skick att dom är uppfransade och sitter lösa mm ger oss nya insikter i behovet av kunskap om vård och underhåll.

Efter långa dagar med sena kvällar skulle man kunna tro att vi är trötta och slitna men all den energi som vi har fått av varandra i gruppen, kursledning och elever gör att vi fortfarande ändå känner oss fulla av energi och är taggade på en fortsättning. Vi tar med oss en mängd nya erfarenheter och lärdomar när vi nu lämnar varandra och Villingsberg. Vi har dock några outklarade begrepp vi inte är överens om, såsom – pannkaka/plättar, ostkrokar/ostbågar, hä lääk/det läcker…

Vi vill tacka kursledning, instruktörer men också kursdeltagare på Grundkurs Bandvagn som vi fått möjligheten att ha som elever.

Helén Dahlstedt, Annika Göthe, Patrik Persson och Tobias Jätby Cronhamn

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren