Skarpt läge!

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

utbredning-140805-kl-1000_416px
Just nu är flera Bilkårister engagerade i släckningsarbetet vid branden i Västmanland. Både FRG från flera kommuner samt 22 HvBat tjänstgör på olika sätt. Igår klassades branden som riksangelägenhet. Länsstyrelsen tog över räddningstjänsten från igår morse.

Lena som är bilkårist och med i FRG-gruppen i Västerås skrev så här för ett par dagar sedan:
”Jag har varit där i två dagar. Sista insatsen gjordes nyss när jag fick ett samtal på min privata mobil med en man jag ringde tidigare idag. Jag fick koppla ihop en privatpersonen med staben. Han hade börjat släcka närmaste brand med hinkar där han bodde…detta är galet stort och okontrollerat! Nya tag för alla som jobbar i morrn! Jag tänkte fira mina tvillingar som blir 15 imorrn. Dock har jag sagt att om det krisar kan jag hjälpa till…det känns väldigt viktigt och nyttigt. Jag hjälper nog på onsdag om det behövs…
Jag träffade på Sussie Jörgenssen lite hastigt i en av korridorerna på Ramnäs hotell- och konferens där stabsledningen mfl har tagit plats.
Nu blir det bingen för mig. Det har varit två lååååånga och tidvis väldigt intensiva dagar so far.”

Det är som Lena säger, det är galet stort och det behövs massor av insatser, men det är ett tufft jobb att organisera det för att nå effektivitet. Som Bilkårist är jag stolt över att vi som organisation och medlemmar finns till hans och kan hjälpa till.

Malin Dreifaldt

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren