Skarpt läge!

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

utbredning-140805-kl-1000_416px
Just nu är flera Bilkårister engagerade i släckningsarbetet vid branden i Västmanland. Både FRG från flera kommuner samt 22 HvBat tjänstgör på olika sätt. Igår klassades branden som riksangelägenhet. Länsstyrelsen tog över räddningstjänsten från igår morse.

Lena som är bilkårist och med i FRG-gruppen i Västerås skrev så här för ett par dagar sedan:
”Jag har varit där i två dagar. Sista insatsen gjordes nyss när jag fick ett samtal på min privata mobil med en man jag ringde tidigare idag. Jag fick koppla ihop en privatpersonen med staben. Han hade börjat släcka närmaste brand med hinkar där han bodde…detta är galet stort och okontrollerat! Nya tag för alla som jobbar i morrn! Jag tänkte fira mina tvillingar som blir 15 imorrn. Dock har jag sagt att om det krisar kan jag hjälpa till…det känns väldigt viktigt och nyttigt. Jag hjälper nog på onsdag om det behövs…
Jag träffade på Sussie Jörgenssen lite hastigt i en av korridorerna på Ramnäs hotell- och konferens där stabsledningen mfl har tagit plats.
Nu blir det bingen för mig. Det har varit två lååååånga och tidvis väldigt intensiva dagar so far.”

Det är som Lena säger, det är galet stort och det behövs massor av insatser, men det är ett tufft jobb att organisera det för att nå effektivitet. Som Bilkårist är jag stolt över att vi som organisation och medlemmar finns till hans och kan hjälpa till.

Malin Dreifaldt

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren