Självförtroendet har åkt upp ett snäpp!

Skrivet den 22 januari av Bilkåristen

Minns ni Kajsa och Therese, tjejerna som gick bandvagnskurs i Härnösand i somras? Efter den avslutade barmarksutbildningen blev det nu i januari  återigen dags att packa väskorna, ta ledigt från jobb och lämna familjen för att göra vinterutbildningen. Denna gång gick resan ännu längre norrut, till Boden, där den nio dagar långa GK Bandvagn vinter väntade.

-Jättekul att köra bandvagn i snö, men också spännande att lära sig om kallt väder, säger Kajsa. Vi fick isvaksbada och lära oss om snö och is, men framförallt tar jag med mig hur jag ska klä mig i kalla förhållanden. Det var min första resa upp till norra Sverige och extra spännande att bara åka dit.

Att köra i terrängen var att sväva ovanpå snön, som på vågor!

Therese håller med Kajsa, det var fantastiskt att köra i snö och nu känns det mer säkert och självförtroendet har verkligen åkt upp ett snäpp, säger Therese. Nu känner jag mig redo att själv köra min bandvagn i mitt kompani.

-Det har också  att det varit kul att få göra denna resa tillsammans med Kajsa, från första kursen när vi satt och undrade  hur vi skulle kunna lära oss allt till att vi nu både kan förstå och genomföra särskild tillsyn, säger Therese. Till och med kärran var rolig att köra med denna gång! Vi har verkligen haft med- och motgångar tillsammans, blandat tårar med mycket skratt, och jag känner att jag fått en fin vänskap som jag vill vårda även efter bandvagnskursen och bara det är ju fantastiskt, berättar Therese vidare.

Kajsa stämmer in i det och konstaterar att det är med viss stolthet som hon gjort resan tillsammans med Therese och hon är också glad för deras vänskap och det speciella ”bandvagns-band” som de utvecklat.

Det var 22 deltagare från olika håll i landet på denna kurs, majoriteten från norra Sverige men det var blandat från Kiruna till Halmstad. De är överens om att det var fantastiska instruktörer, kunniga och inspirerande. Och när kursen var slut var det lite vemodigt att skiljas från alla kurskamrater. De säger att de båda kan skriva under på att de vuxit av att kliva in i Bilkåren och Hemvärnet – att de tog beslutet att vilja göra en insats. Nu ser de båda fram emot att komma in i sina hemvärnsförband med ett högre stridsvärde och högre överlevnadsförmåga.

Och alla vi andra säger – tack för att ni delade er berättelse och lycka till i ert fortsatta bilkårsliv!

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren