Så var vi igång igen

Skrivet den 26 augusti av Bilkåristen

nödutrymning
Åtta förväntansfulla elever har ryckt in på Grundkurs Bandvagn i Härnösand och vi har just kommit igång med de första lektionerna. Alltid lika roligt den första dagen med de första trevande stegen mot ett förarbevis på Bandvagn. Härifrån är det bara framåt i lärandet och kunskaperna.

Nytt för den här kursen är att vi även samverkar med IK Fordon Bandvagn. Det i sin tur ger lite pyssel i förberedelserna inför kurs. Deras elever skall också beredas möjlighet att öva med våra elever som övningstrupp. Det tillsammans med att andra externa instruktörer har önskemål om tid för lektioner har gjort att det blivit något av ett litet pussel inför kursstart. Tycker mig ändå tro att vi har lyckats få ihop något bra för alla inblandade.

För mig som kurschef återstår nu bara resten: hålla kontakt med Utbildningsgruppen, samordna externa instruktörer, lösa eventuella (som alltid kommer) problem under kursen, se till att instruktörerna får den hjälp och stöttning de behöver, samverka med kursadjutanten, planera mina egna lektioner, hålla ett öga på och bedöma våra elever, förbereda chefsbesök m.m, m.m. Ingen rast ingen ro. Det är ju å andra sidan detta som gör det så roligt och varför man väljer att tjänstgöra på kurs igen, och igen, och igen. Ingen kurs är den andra lik. Det kanske kan tyckas så, en grundkurs är ju en grundkurs, men förutsättningarna är alltid olika. En del av charmen skulle jag vilja påstå.

Tre veckor av intensivt kursande har vi framför oss. Många långa och slitsamma dagar står på schemat. Både elever, instruktörer, adjutant och kurschef kommer att vara trötta….men roligt ska vi ha!
För egen del verkar sedan ”Instruktörs-säsongen” för egen del lida mot sitt slut efter att vi avslutat denna kurs (om nu inte något oplanerat dyker upp). Har hittills haft en fantastisk kurssommar med en massa nya möten att glädjas åt. Kanske vi möts någonstans därute nästa år?!

Charlotta Dahlberg

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren