Så mycket snö! Så roligt!

Skrivet den 19 februari av Bilkåristen

Idag ryckte 19 bandvagnsförare ut från Boden där vi gjort vinterutbildning de senaste nio dagarna. Boden bjöd på fin vintermiljö med otroliga mängder snö, men lite varmt tyckte kursledningen. Lite varmt i detta sammanhang betyder mellan 2 och 10 minusgrader.

Alla som kört bandvagn vet hur kul det är. Men allra roligast är det trots allt i snö. Eftersom bandvagnen har relativt lågt marktryck så blir det som att surfa ovanpå snön – väldigt läckert. Men det är klart att det blir tufft om terrängen är svår och man kör fast. Då är det kämpigt att jobba i meterhög snö. Lite hjälp hade vi av snöskor, men det var mer än en gång som man stod med snö upp till midjan.

En av höjdpunkterna var isvaksbadet. Lite nervöst innan, men efteråt känner man sig nöjd. Isvaksbad är ett krav för att man ska få göra is-rekognosering och få köra över is. Badet var en naturlig fortsättning på vår Kallt Väder-utbildning, där man får lära sig hantera kylan.

Vi har också utbildats i varmhållning av bandvagnen, särskilt viktiga vårdpunkter vintertid, kört mörkerorientering, kört halkkörning, brutit plogvallar och  mycket mer. En häftig bonusupplevelse var ett mäktigt norrsken en kväll när vi var ute och körde.

Alla var överens om att vi lärt oss mycket och att det varit roligt. Och när vi skiljdes åt var det lite vemodigt, för några har följts åt genom hela bandvagnsutbildningen och det är många veckor att campera ihop.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren