Roligt och nyttigt att gå vinterutbildning

Skrivet den 26 februari av Eva Blomqvist

Vintern är kanske inte slut än, men nu är i alla fall Bilkårens vinterutbildningar klara för i år. Januari-februari är intensivt varje år, då både våra militära och civila förare ska genomföra vinterutbildningar på sina respektive fordon. Runt 130 bilkårister har gjort sin vinterkurs under dessa två månader i år. Vi har i huvudsak varit på fyra utbildningsplatser; Boden, Härnösand, Sollefteå och Marma, där vi har förutsättningar med fordon, lokaler, logi och mat för elever och kursledningar.

Bakom dessa kurser ligger naturligtvis stort arbete från våra kursledningar; militära och civila instruktörer och kursadjutanter, totalt nästan 40 personer som jobbat på en eller flera av kurserna. Stort tack för era insatser!

Jag tror att de allra flesta är överens om att det är både roligt och nyttigt att få gå vinterutbildning och testa både sin egen och fordonets förmåga under vintermiljö.

Tack för denna vinter och lycka till med era uppdrag och befattningar i totalförsvaret!

Eva Blomqvist, GS

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren