Ring en medlem

Skrivet den 20 mars av Bilkåristen

Idag startar Bilkårens medlemskampanj ”Ring en medlem” där flera hundra av våra medlemmar kommer att få ett samtal från sin kår under denna vecka. Peter Tuvegård som jobbar på kansliet är sammanhållande kampanjledare och spindel i nätet.

Varför gör Bilkåren denna kampanj, Peter?

”Vi vill prata engagemang med våra medlemmar. Vi ska prata med dem om hur de vill engagera sig, men också vad vi kan göra för dem. Ett personligt samtal stärker relationen mellan kåren och medlemmen och är många gånger första steget till ett nytt engagemang.”

Berätta lite om upplägget!

”Hälften av våra kårer är med i kampanjen i år och planerar att ringa knappt 600 medlemmar under denna vecka. Samtalet har föregåtts av ett vykort till dessa medlemmar med en hälsning från oss om att vi kommer att ringa dem. Det finns en poäng med att vi kraftsamlar under en vecka för att nå ett större gemensamt resultat. det blir helt enkelt roligare att göra saker tillsammans! Det här är en kampanj där alla hjälps åt, kårer, centralstyrelse och kansliet, och det känns jättekul.”

Idag är det alltså första dagen och samtalen kommer att pågå under hela veckan och vi vill passa på att önska alla ”ringare” lycka till!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren